Hrvatski radio

Radio Osijek

Radionica "Surf and sound"

24.03.2022.

13:27

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Sudionici radionice

Sudionici radionice

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Tema radionice bila je rodno uvjetovano online nasilje prema ženama koje predstavlja rastući društveni problem, a čija pojava nije dovoljno prepoznata te predstavlja opasnost značajnom broju žena zbog sveobuhvatnosti i sveprisutnosti online načina društvene komunikacije i interakcije.

Tema radionice bila je rodno uvjetovano online nasilje prema ženama koje predstavlja rastući društveni problem, a čija pojava nije dovoljno prepoznata te predstavlja opasnost značajnom broju žena zbog sveobuhvatnosti i sveprisutnosti online načina društvene komunikacije i interakcije. Online nasilje prema ženama široko je područje koje obuhvaća različite oblike nasilja poput zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja (tzv. osvetnička pornografija), online silovanja (sextortion), nedozvoljene uporabe osobnih podataka (doxing), online praćenja i uznemiravanja te prijetnje fizičkim nasiljem. Cilj radionice je upoznavanje s ključnim međunarodnim i nacionalnim okvirima politika prevencije rodno uvjetovanog online nasilja te važnosti promicanja ljudskih prava i borbe protiv nasilja u online prostoru, uključujući etičke i rodno osjetljive pristupe u medijskom izvještavanju o rodno uvjetovanom nasilju. Koordinator projekta Dean Šarčević rekao je da je u okviru projekta održana široka rasprava sa stručnjacima koja je rezultirala pozitivnim pomacima i usvojeni su prijedlozi za izmjenu Kaznenog zakona. „Uveden je novi članak KZ-a 144a Zlouporaba slike spolno – eksplicitnog sadržaja. S time smo zadovoljni i drago mi je da smo našim radom i ovim projektom pridonijeli uvođenju tog posebnog kaznenog djela”, naglasio je Šarčević.

Cilj ovakovih radionica je da urednici i novinari osvijeste način na koji moraju ili trebaju izvještavati o online i općenito o nasilju, istaknula je članica Vijeća za elektroničke medije, Anita Malenica te pojasnila: „Najvažnije je da se izbjegne senzacionalizam prilikom izvještavanja i da se zaštite i osnaže žrtve da prijavljuju nasilje. Treba u javnosti osvijestiti da onaj tko dijeli takve slike će završiti u zatvoru,”naglasila je Anita Malenica.

Koordinator Dean Šarčević

članica Vijeća za elektroničke medije, Anita Malenica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.