Hrvatski radio

Radio Osijek

Radionica za poljoprivredne proizvođače

16.01.2020.

13:02

Autor: Željka Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede i Županijska komora Osijek organizirali su radionicu za poljoprivredne proizvođače o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1. Programa ruralnoga razvoja vrijednog 250 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je 2. prosinca prošle godine  natječaj za ostvarivanje Potpore za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva za tri tipa operacija: restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti u tovnom gospodarstvu, za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskoga gnojiva sa ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš  te za korištenje obovljivih izvora energije. Koliko je važan taj program govore podaci iz 2018. - kaže viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Igor Mikulić. Tada je potpisano 7.500 ugovora, a i sada se očekuje značajan broj jer " hrvatska poljoprivreda  žudi za investicijama, a bez njih sigurno ne bi bilo ruralnoga razvoja. Ipak, problemi postoje, prema riječima Denisa Škugora iz tvrtke Statera, rokovi za prijavu su prekratki i zato ovakve radionice pomažu kod upoznavanjem s uvjetima. Nataša Uranjek iz tvrtke Promo - eko potvrđuje da je vrijeme kratko, ali  često  poljoprivrednici ne shvaćaju koliko je dug proces prikupljanja svih dokumenata, dođu u petak i traže projekt za ponedjeljak, što je neizvedivo. Ivan Seletković iz Donjih Andrijevaca, koji sa sinom uzgaja goveda i konje, došao je na radionicu poslušati koji se uvjeti nude, ali je svjestan da prvo moraš imati svoj novac, a onda "ako uspiješ dobiti europski, uspiješ, i onda tek možeš dalje raditi". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.