Hrvatski radio

Radio Osijek

Radnici Laistritz turbinske komponente d.o.o. iz Belišća u štrajku

13.09.2018.

12:22

Autor: Ksenija Zelenić

Foto:Glas Slavonije,štrajk radnika Laistritza u Belišću

Foto:Glas Slavonije,štrajk radnika Laistritza u Belišću

Foto: - / -

Nakon zakonom predviđene procedure,i šest mjeseci pokušaja pregovaranja, radnici tvrtke Laistritz turbinske komponente d.o.o. u Belišću su od 3.rujna u štrajku koji će potrajati do ispunjenja zahtjeva.

190 djelatnika je već dulje vrijeme nezadovoljno načinom obračuna plaća.Oni doduše primaju redovito plaću, ali se od njih očekuje da posao odrađuju prekovremeno.Kako kaže predsjednik Novog sindikata, Mario Iveković, predvodnik štrajka, od radnika se očekuje da rade tri ili četiri subote, pa i nedjelje, jer će jedino tako dobiti stimulaciju na plaću,uskrsnicu i božićnicu. I regres su navodno dobili samo oni koji su odradili sve subote. Redovite plaće su na razini minimalca, a tek kroz stimulaciju plaća je veća. Osim toga, prva dva sata prekovremenog rada poslodavac tvrtke Laistritz plaća 25 %, a ostalo 50%.Kako nam je rekao glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, uprava te tvrtke je  poručila kako su te plaće dovoljno velika za istočnu Hrvatsku, te ukoliko ne žele raditi proizvodnju će preseliti na Tajland. Radnici, kaže Kiš, samo traže potpisivanje kolektivnog ugovora, pošteni obračun, preraspodjelu sredstava i jednako  plaćene prekovremene sate.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.