Hrvatski radio

Radio Osijek

Radnici županjske tvornice kombajna nastavljaju štrajk

16.01.2019.

14:53

Autor: Neven Knežević

Radnici županjske tvornice kombajna nastavljaju štrajk

Radnici županjske tvornice kombajna nastavljaju štrajk

Foto: - / -

Nakon što je sud u Vukovaru odbio tužbu Uprave Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje zbog navodne nezakonitosti štrajka koji su radnici pokrenuli prošli tjedan, započeli su pregovori štrajkaškog odbora i Uprave te talijanske tvrtke, najvećeg proizvođača kombajna u Hrvatskoj

Predstavnici sindikata u ime radnika zatražili su od uprave da im se poveća plaća za 740 kuna uz dodatni postotak na posebne uvjete rada. Uprava je zahtjev odbila i ponudila iznos od oko 400 kuna. Ponuda je odbijena, izvijestili su u sindikatu, te pozvali gradonačelnika Županje, Hrvatsku gospodarsku komoru i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da se uključe u pregovore. "Radnici Same Deutz Fahra su ponosni, ne žele odlaziti u inozemstvu, ali ne žele raditi za sadašnju plaću, te pozivamo da u Županju dođe potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić koji se u studenom prošle godine slikao na kombajnu i rekao da je to kvalitetna tvrtka", kazao je predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić. Prosječna neto plaća kvalificiranih radnika, ovisno o godinama staža, kreće se između 3.300 i 5.200 kuna. Štrajk i pregovori nastavljaju se.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.