Hrvatski radio

Radio Osijek

Radnici županjske tvornice kombajna nastavljaju štrajk za veće plaće

10.01.2019.

15:17

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Većina od 400 radnika županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice nastavlja štrajk, nakon što su propali pregovori s talijanskim vlasnikom oko povećanja plaća za 740 kuna. Radnike su posjetili predstavnici Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

 

"Zadnjih pet godina poslujemo pozitivno i mislimo kako bi bilo u redu da poslodavac uloži više u radnu snagu, a ne samo u strojeve", rekli su radnici, žaleći se da im je ukinut čak i topli obrok. Radnike su posjetili i predstavnici Saveza samostalnog sindikata Hrvatske (SSSH) dajući im potporu i stručnu pomoć u ostvarivanju njihovih zahtjeva. Povod štrajku koji je počeo u srijedu odbijanje je sindikalnog zahtjeva za povećanjem svih razina plaća u skladu s kolektivnim ugovorom i aneksom u iznosu od 740 kuna i povećanje za 8 posto na posebne uvjete rada. "Siguran sam da ovi radnici zaslužuju daleko veće plaće i volio bih da svi političari koji su dolazili obilaziti tvornicu skupljajući političke bodove dođu i danas podrže radnike", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel. 

Uprava još uvijek nije razhovarala s nezadovoljnim radnicima kojima je poslodavac tijekom neuspješnog mirenja ponudio povećanje od 300 kuna u bruto iznosu uz uvjet da ne pregovaraju o plaćama sljedeće tri godine. Kako se moglo čuti od predstavnika štrajkaškog odbora, po podacima Uprave, prosječna neto plaća iznosi 6800 kuna neto, no taj iznos u proizvodnji daleko je manji i iznosi oko 3500 kuna. Županjska tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice posluje u sastavu talijanske koroporacije Same Deutz Fahr. Godišnja proizvodnja kreće se oko 400 kombajna i najveći broj izveze se na inozemno tržište. Štrajkaški odbor najavio je nastavak sindikalnih akcija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.