Hrvatski radio

Radio Osijek

Rano otkrivanje raka dojke spašava život

19.03.2016.

11:21

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je narcisa, vrijeme za još jedno upozorenje ženama na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Tradicionalna akcija održava se na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, a štand je postavljen ispred knjižare Nova.

Dan narcisa u Osijeku tradicionalno organizira Klub Mammae koji okuplja žene liječene od raka dojke. Članice kluba uz podršku javnih ustanova i poznatih soba  prodaju narcise po simboličnoj cijeni te u razgovoru s građanima promiču važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila dok je u velikom postotku izlječiva. Za ovu akciju izabrani su narcisi, cvijeće koje simbolizira nadu, buđenje i novi život.
Karcinom dojke vodeći je uzrok smrti od karcinoma i u Hrvatskoj i u Osijeku. Oko 200 žena godišnje u Hrvatskoj oboli od raka dojke, a 80 umre. "Žene se ne bi smjele oglušiti na pozive da dođu na preglede, posebice one između 50 i 69 godina kojima se pozivi redovito upućuju, no i mlađe žene samokontrolom i samopregledima lako mogu utjecati na svoje zdravlje", ističe koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Osječko-baranjsku županiju doktor Tibor Santo.
U sklopu manifestacije u slastičarni Petar Pan u Osijeku, upriličena je i humanitarna izložba slika likovne radionice žena Mammae  kluba. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.