Hrvatski radio

Radio Osijek

13:55 / 21.09.2013.

Autor: Radio Osijek/HRT

Raskol u HSP-u

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održane dvije izvanredne skupštine, izabrana dva predsjednika. U Osijeku je za novog predsjednika stranke umjesto Daniela Srba izabran Josip Matković iz Trogira, a na izvanrednom Saboru HSP-a u Sisku za čelnika stranke ponovno je izabran – Srb.

Izvanrednom saboru u Osijeku kojega je sazvao, kako je istaknuo, novoizabrani predsjednik Matković, nazočio je 401 pravaš iz cijele Hrvatske i osam članova Predsjedništva od ukupno 15, a potporu, prema njegovim riječima, imaju još dva člana Predsjedništva.


Danijel Srb ne može više biti predsjednik stranke jer je kriv za katastrofalne rezultate na parlamentarnim izborima, te ta stranka u ovom sazivu Sabora nema svoje članove, rekao je Anto Đapić, koji je na današnjem izvanrednom Saboru stranke predstavljen kao član Predsjedništva. Njega je Predsjedništvo stranke prošle godine izbacilo iz HSP-a, uz obrazloženje da je stranku upropastio. Đapić je rekao kako Časni sud HSP-a to nikada nije potvrdio, a Ministarstvo uprave također nije objavilo promjene. Novoizabrani predsjednik Matković, optužio je Srba da je htio prodati stranku HDZ-u zbog saborske fotelje.
Matković je istaknuo kako predstoji konsolidacija Hrvatske stranke prava, te dogovor o pravaškom ujedinjenju. Za HSP AS, čija je predsjednica Ruža Tomašić, rekao je kako se ona mora odlučiti da li će njezina stranka biti autohtona ili produžena ruka HDZ-a.


Na upit novinara da li će HSP izbaciti Danijela Srba iz stranke, kako se danima medijski kalkulirano te povezivalo s Đapićem, Matković je rekao da neće. Dodao je da na gradskoj i županijskog razini ostaje procjena kakvo će mjesto Srb dobiti u stranci vezano za njegove sposobnosti, elokventnost i ostalo. Nikako ne želimo osvetničku put stranke, rekao je.
Gotovo u isto vrijeme u Sisku se održao izvanredni sabor HSP-a kojega je sazvao dosadašnji predsjednik Daniel Srb. U izjavi za Hinu rekao je kako je ovo što se događa u Osijeku pravi cirkus, posve nelagalni skup, a čiji je jedini cilj da Đapić pokuša "ukrasti" stranku. Dodao je kako su i Đapić i Matković prošle godine izbačeni iz stranke, da je to potvrdio Sud časti i provedeno u Ministarstvu uprave, te da ne mogu biti nikakvi članovi Predsjedništva. Statutom stranke je regulirano da Sabor stranke vode predsjednik Glavnog stana, što je u Sisku i bilo, vodio ga je predsjednik Berislav Gržanić
Srb je rekao kako HSP ima 267 podružnica, te da je nazočno bilo 214 izaslanika, ili ukupno više od 400 članova. Novim statutom koji je danas usvojen novo Predsjedništvo stranke broji devet članova umjesto dosadašnjih petnaest.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.