Hrvatski radio

Radio Osijek

Raspisan natječaj za stipendije učenicima i studentima u 2021./2022.

27.09.2021.

15:55

Autor: Radio Osijek/TM

Raspisan natječaj za stipendije učenicima i studentima u 2021./2022.

Raspisan natječaj za stipendije učenicima i studentima u 2021./2022.

Foto: - / -

Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije objavio je Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za 2021./2022. školsku, odnosno akademsku godinu. Stipendije će dobiti 100 učenika i 70 studenata.

Osječko-baranjska županija stipendirat će učenike od prvog razreda srednje škole, a studente od četvrte godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili prve godine diplomskog studija tijekom jedne školske, odnosno akademske godine.

30 stipendija bit će dodijeljeno darovitim učenicima i 30 stipendija darovitim studentima, 30 stipendija namijenjeno je učenicima te 20 stipendija studentima koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja - u srednjoškolskom programu za CNC operatera planirano je 8 stipendija, tri za elektrotehničara, pet za strojobravara, 10 stipendija ide učenicima koji se školuju za medicinsku sestru/medicinskog tehničara opće njege te četiri stipendije namijenjene su budućim strojarskim računalnim tehničarima.

Lista zanimanja iz STEM područja i broj stipendija za studente: magistar/specijalist struke u području strojarstva (2 stipendije), magistar/specijalist struke u području računarstva (5), magistar/specijalist struke u području elektrotehnike (4), doktor medicine (5), doktor dentalne medicine (2) te doktor veterinarske medicine (2).

Listu zanimanja iz STEM područja koja će se stipendirati utvrđuje župan na prijedlog Povjerenstva za dodjelu stipendija učenicima i studentima za svaku školsku odnosno akademsku godinu prije objavljivanja natječaja za dodjelu stipendija.

Također Osječko-baranjska županija dodjeljuje 20 stipendija učenicima te 10 stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. To su zidar (1), stolar (2), bravar (2), vozač motornog vozila (2), kuhar (3), automehaničar (3), tokar  (1), mesar (1), keramičar (3) i vodoinstalater (2). 
Deficitarna zanimanja za koja se stipendiraju studenti su 
magistar/specijalist struke u području građevinarstva (2), magistar/specijalist struke u području geodezije (1), magistar/specijalist struke u području logopedije (1), magistar/specijalist struke u području socijalne pedagogije (2), magistar/specijalist struke u području edukacijske rehabilitacije (1), magistar/specijalist struke u području geografije (2) te magistar/specijalist struke u području farmacije (1).

Liste deficitarnih zanimanja utvrđuje župan na prijedlog Povjerenstva, a na temelju podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mišljenja HGK Županijske komore Osijek i Obrtničke komore Osječko-baranjske županije te drugih subjekata koji imaju uvid u potrebe za kadrovima u pojedinom području.

Konačno, 20 stipendija bit će dodijeljeno učenicima te 10 stipendija studentima slabijeg socijalnog statusa.

U odnosu na prethodne godine Osječko baranjska-županija za 2021./2022. školsku, odnosno akademsku godinu povisila je iznos stipendije. Učeničke su stipendije do sada bile 450, a sada su povećane na 500 kuna. Iznos stipendije koji se dodjeljuje studentima s 1.000 kuna povećan je na 1.200 kuna.

Učeniku srednje škole stipendija se dodjeljuje od 1. rujna tekuće godine do 30. lipnja iduće godine. Studentu koji je ostvario pravo na stipendiju, stipendija se dodjeljuje od 1. listopada tekuće godine do 31. srpnja 2022. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.