Hrvatski radio

Radio Osijek

Rast nezaposlenosti u OBŽ

13.01.2015.

01:29

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem prosinca prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji bilo je evidentirano 34.940 nezaposlenih osoba, što je 0,3 posto više nego u studenom, a 8,8 posto manje nego u prosincu 2013.godine, podaci su osječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlenost se u Osječko-baranjskoj županiji tijekom prošle godine smanjivala prosječno mjesečno za 0,7 posto, pri čemu je rasla u siječnju veljači, smanjivala se od ožujka do rujna te ponovno rasla od listopada do prosinca. Krajem prosinca prošle godine žene su činile 55,4 posto svih nezaposlenih u evidenciji osječkog HZZ-a, a prema dobnoj strukturi najveći udio u strukturi nezaposlenih, od 27,8 posto, činile su osobe starije od 50 godina.

Na kraju prosinca 55,8 posto nezaposlenih čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana, a na zaposlenje se prosječno čekalo 15 mjeseci. Udio ugotrajno nezaposlenih osoba se u odnosu na isti mjesec 2013. godine povećao za 6,4 posto, a prosječno čekanje na zaposlenje za tri mjeseca.Stopa apošljavanja s evidencije osječkog ureda HZZ-a tijekom prošle godine bila je 27,8 posto, što znači da se na 100 novoprijavljenih i nezaposlenih temeljem ugovora o radu zapošljavalo 28 osoba. U odnosu na 2013. godinu stopa zapošljavanja povećana je za 0,9 posto. Tijekom prosinca prošle godine godine poslodavci su osječkom HZZ-u prijavili 579 slobodnih radnih mjesta, što je 187 radnih mjesta manje nego u studenom i 15 radnih mjesta manje u odnosu na prosinac 2013. godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta u Osječko- baranjskoj županiji prijavili su poslodavci iz obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te prerađivačke industrije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.