Hrvatski radio

Radio Osijek

Raste broj zaraženih streptokokom

06.02.2023.

12:53

Autor: Ana Mitar Šimić

Streptokok bakterija

Streptokok bakterija

Foto: istock / -

Broj zaraženih osoba streptokok bakterijom u Hrvatskoj raste i ono što zabrinjava jest pojava invazivnog oblika bolesti koji se pojavljuje češće nego prije. 

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a u Osijeku, Domagoj Drenjančević potvrdio je povećan broj zaraženih u odnosu na prijašnje godine. U Osijeku je do sada zabilježeno stotinjak osoba zaraženih streptokokom, a ispoljavaju lakši oblik bolesti.


Zaraze ovom bakterijom normalne su za zimsko doba godine, istaknuo je Drenjančević u razgovoru za Radio Osijek te dodao da su najpodložnija djeca i mladi. Ono što je savjetovao jest kirurško odstranjivanje krajnika kod osoba koje se u godini više puta zaraze streptokokom, jer to znači da su podložnije zarzama i da postoji mogućnost težeg oboljenja. 


Povećan broj oboljelih Drenjančević povezuje s nedavnom pandemijom kada se izbjegavao bliski fizički kontakt zbog čega je većini ljudi oslabio imunitet. Iako je u većini slučajeva rijetkost da streptokok prelazi u teži oblik i uzrokuje komplikacije, brojke na razini Hrvatske ne izgledaju dobro. Broj zaraženih težim oblikom streptokoka na razini zemlje je 16, a preminulo je 5 osoba. 


Ipak, Drenjančević naglašava kako razloga za paniku nema, jer se streptokok lako liječi antibioticima i pri prvim simptomima treba se obratiti obiteljskom liječniku. 

Poslušajte što je dr. Domagoj Drenjančević rekao za Radio Osijek:

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.