Hrvatski radio

Radio Osijek

12:35 / 25.03.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

Raste broj zaraženih u Slavoniji - 159 je novih

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim se županijama bilježi rast osoba zaraženih koronavirusom - u protekla 24 sata evidentirano je 159 novih slučajeva. U Osječko-baranjskoj 54, Vukovarsko-srijemskoj 43, Brodsko-posavskoj 41, Požeško-slavonskoj 17, a u Virovitičko-podravskoj 4. Preminula je jedna osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 388 uzoraka od kojih je 54 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 14%. Najviše (23) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, četiri osobe su s područja općine Bilje, po tri s područja gradova Donji Miholjac, Đakovo i Našica, po dvije Erduta, Feričanaca, Valpova i Viljeva, a po jedna je s područja Antunovca, Belog Manastira, Belišća, Čepina, Darde, Đurđenovca, Ernestinova, Popovca, Semeljaca i Šodolovaca, izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Na bolničkom se liječenju nalaze 52 covid pacijenta, i to 38 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem. U samoizolaciji je 1.137 osoba. Policijski su službenici proveli 29 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili tri kršenja te mjere (na području Đurđenovca, Osijeka i Erduta). U 119 nadzora ugostiteljskih objekata nisu utvrdili kršenje mjera. Policijski su službenici podnijeli i kaznenu prijavu protiv državljanina Hrvatske s prebivalištem u Novom Sadu i državljanina Srbije koji su prilikom ulaska u Hrvatsku na cestovnom Graničnom prijelazu Erdut predočili krivotvorene PCR testove.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirana je 321 osoba od kojih su 43 bile pozitivne na koronavirus. 11 novozaraženih je iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, 8 iz Jarmine, 6 iz Županje, po 2 osobe iz Borova, Ivankova, Markušice i Tovarnika, te po 1 osoba iz Otoka, Negoslavaca i Svinjarevaca. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom su liječenju 24 covid pacijenta, dok se 175 nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su i dva djelatnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 13 nastavnika i 30 učenika. U samoizolaciji je 811 osoba – iz sustava zdravstva 5 radnika (2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 2 nezdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja 12 nastavnika i 377 učenika. Od početka epidemije evidentirano je 9178 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 8781 osoba oporavila, a 198 je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđen je 41 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je u Novoj Gradiški (11), slijede Slavonski Brod (5), Davor, Garčin, Gornji Bogićevci, Rešetari i Vrpolje (po 3), Cernik, Dragalić i Velika Kopanica (po 2) te Nova Kapela, Okučani, Podcrkavlje i Vrbje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 8.905, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 149 na 170. U protekla 24 sata u Općoj bolnici Nova Gradiška preminula je žena, 1945. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 170. Hospitaliziran je 41 covid pacijent (2 osobe više nego prethodni dan), od kojih su troje na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 665 osoba (3 osobe manje nego prethodni dan).

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađena su 153 uzorka, od kojih je 17 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Na tom su području trenutno aktivna 102 slučaja zaraze – hospitalizirano ih je 17, a 85 se nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Pod mjerom samoizolacije je 318 kontakata osoba zaraženih koronavirusom.

U protekla 24 sata u Virovitičko-podravskoj županiji testirane su 84 osobe, kod njih četvero detektiran virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Novozaraženi dolaze s područja Virovitice (2) i Slatine (2). Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset COVID pozitivnih pacijenata, dok se jedna osoba nalazi u KBC-u Osijek, trenutno je na respiratoru. Od početka epidemije s područja VPŽ korona virusom su se zarazile 3.623 osobe. Od posljedica infekcije umrlo je stotinu i osmero ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.