Hrvatski radio

Radio Osijek

Raste broj zaraženih u Slavoniji - neke županije traže dodatne mjere

15.04.2021.

12:59

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim županijama evidentirano je 329 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj je 111 novozaraženih, Brodsko-posavskoj 81, Vukovarsko-srijemskoj 79, Požeško-slavonskoj 57, a u Virovitičko-podravskoj 1. Četiri osobe su preminule.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 409 uzoraka od kojih je 111 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio zaraženih među testiranima od 27 posto. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 55, 81 i 88 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 53 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (43) na području grada Osijeka. Na bolničkom se liječenju nalazi 115 osoba koje su oboljele od COVID-a19, od kojih je 16 na respiratoru. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.021 osoba. 

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđena su 74 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 potvrđenih PCR uređajem te još 7 pozitivnih nalaza potvrđenih brzim antigenskim testovima. Dvadesetero novozaraženih je iz Slavonskog Broda, slijedeNova Gradiška (8), općina Cernik (7), općina Garčin (5), općine Sibinj i Staro Petrovo Selo (po 4), općine Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Velika Kopanica i Vrpolje (po 3), općine Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Rešetari i Slavonski Šamac (po 2) te općine Bebrina, Brodski Stupnik, Dragalić, Oriovac, Podcrkavlje i Stara Gradiška (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 9.814, oporavile su se 9.264 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 338 na 368.
U novogradiškoj Općoj bolnici preminuo je muškarac, 1941. godište. Ukupan broj preminulih od COVID-a19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 182. Hospitalizirana je ukupno 61 osoba (4 osobe više nego prethodni dan), sedmero ih je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 908 osoba (23 osobe više nego prethodni dan).
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije danas je na svojoj sjednici usvojio prijedlog kojim će od nacionalnog Stožera CZ zatražiti uvođenje dodatnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije. Također, osnivačima škola predlaže se prelazak na nastavu po Modelu C (online nastava) osim za niže razrede osnovnih škola i završne razrede (maturante) srednjih škola. Dodatne epidemiološke mjere i prelazak na online nastavu uvode se za sljedeća dva tjedna odnosno do 2. svibnja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 420 osoba od kojih je 79 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 18.8 posto (71 na PCR testiranju, a 8 na brzom antigenskom testu). Sedamnaestero novozaraženih je iz Vinkovaca, 15 iz Županje, 6 iz Vođinaca, 5 iz Vukovara, po 4 iz Cerne i Rokovaca, po 3 osobe iz Andrijaševaca, Jarmine i Štitara, po 2 iz Bošnjaka, Prkovaca, Svinjarevaca i Retkovaca, te po 1 osoba iz Babine Grede, Cerića, Ivankova, Nijemaca, Otoka, Privlake, Rajevog Sela, Slakovaca, Soljana, Starih Jankovaca i Tompojevaca. Na bolničkom je liječenju 57 covid pacijenata, a u kućnoj izolaciji je 327 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2. Među zaraženima je 8 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 8 nastavnika i 13 učenika. U samoizolaciji na području županije je 761 osoba – iz sustava zdravstva je 5 djelatnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalazi  16 nastavnika i 82 učenika.

U Požeško-slavonskoj županiji evidentirano je 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pokazala je analiza 252 uzorka, koliko ih je obraženo na posljednjem testiranju. Na tom su području trenutno aktivna 224 slučaja zaraze – na bolničkom je liječenju 18 covid pacijenata, dok se 206 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji su 382 kontakta osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Od 48 testiranih osoba u posljednjem 24-satnom razdoblju jedna žena starije dobi, iz Virovitice, pozitivna je na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Na bolničkom liječenju u OB Virovitica nalazi se ukupno šesnaest COVID-19 pozitivnih pacijenata od kojih je jedan pacijent na respiratoru. U posljednja 24 sata, četiri pacijenta su otpuštena s bolničkog liječenja, ali su stigla četiri nova. Istodobno, jedna pacijentica je iz Opće bolnice Virovitica, premještena u Respiracijski centar KBC-a Osijek. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se je 3.756 osoba, a stotinu i šesnaest ljudi preminulo je od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.