Hrvatski radio

Radio Osijek

Ratni veterani, a ne branitelji

14.11.2019.

12:40

Autor: Ksenija Zelenić

HRT- Radio Osijek

HRT- Radio Osijek

Foto: - / -

Udruga Hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sv.Rok iz Osijeka traži da se iz Zakona o braniteljima briše riječ "branitelj" i zamjeni ju se nazivom "ratni veteran" .

Ujedno ne žele dirati ničija stečena prava, jer brojni civili koji su radili za vrijeme rata su sudionici Domovinskog rata i zaslužili su svoja stečena prava i neke privilegije. Ratnik na prvoj crti obrane Grada, nikako ne može bez pekara, električara, liječnika i tako dalje. Uvođenjem naziva "ratni veteran" smanjila bi se, kako kažu, inflacija branitelja. Predsjednik Udruge Zlatko Bebek o tome je govorio na konferenciji za novinare i naglasio kako su taj prijedlog poslali u Ministarstvo branitelja. Bebek je izrazio svije razumijevanje s razmišljanjem javnosti da se "branitelji" stalno nešto javljaju, da ih je odjednom veliki broj. Prije akcije "Oluja" bilo je oko 300.000 branitelja, a nakon nje je odjednom taj broj narastao na 500.000. Riječ branitelj, prema mišljenju članova Udruge Hrvatskih stradalnika Domovinskog rata" Sv.Rok iz Osijeka više nema svoju funkciju. Izgubila ju je završetkom rata. Kao u svim drugim uređenim državama, tražimo novi naziv a to je " veterani rata".

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.