Hrvatski radio

Radio Osijek

Ravnateljstvo KBC-a Osijek: Prekid trudnoće obavili specijalizant i specijalist

03.06.2022.

15:37

Autor: HRT Radio Osijek - HINA

Osječki KBC

Osječki KBC

Foto: Amoreta Bajto / Radio Osijek

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić odbacio je medijske tvrdnje da je pobačaj pacijentici, kojoj je i nakon zahvata potvrđena trudnoća, obavila medicinska sestra. Ministar zdravstva Vili Beroši očekuje detaljno izvješće KBC-a Osijek o tom slučaju.

„Očekujemo njihovo detaljno izvješće, s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene zaštite te s presjekom medicinske dokumentacije", rekao je Beroš uoči sjednice Vlade. Kazao je i kako mu je ravnatelj bolnice telefonom decidirano tvrdio da je prekid trudnoće obavio liječnik. 

O drugim okolnostima slučaja iz KBC-a Osijek Beroš nije želio govoriti prije službenog očitovanja. „Na druge elemente očitovat ću se kada dobijemo njihovo priopćenje, nakon toga odlučit ćemo postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije, i to vrlo brzo, neće se dugo čekati”, proučio je. Istaknuo je i kako je apsolutno nedopustivo da se u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi događa nešto što nije sukladno zakonu te istaknuo da po zakonu svaka zdravstvena ustanova mora omogućiti pravo izbora do određenog tjedna trudnoće. Problem je što je žena o kojoj je riječ, tri tjedna nakon zahvata doznala da je i dalje trudna, a tada je već prošao rok do kada ima pravo obaviti pobačaj.


Ravnatelj osječkog KBC-a Zubčić novinarima je ponovio da sporni zahvat nije obavila medicinska sestra ističući kako "nije praksa u osječkom KBC-u da medicinska sestra radi takve zahvate". „Rade ih liječnici, kao i u svakoj drugoj ustanovi, i to ćemo tijekom dana odlučno demantirati u priopćenju za javnost”, rekao je Zubčić i najavio da će Ministarstvo zdravstva tijekom dana dobiti odgovor KBC-a. Tijekom dana je u priopćenju rečeno da su prekid trudnoće obavili specijalizant i nadležni specijalist.

„Kriva” je pacijentica, jer nije došla na kontrolni pregled

Na upit novinara zašto je pacijentici odbijen zahtjev za ponovnim pobačajem Zubčić kaže kako iz medicinske dokumentacije proizlazi da se, nakon obavljenog zahvata, pacijentica nikada nije javila na kontrolni pregled u osječki KBC. "Da se javila na kontrolni pregled u našu ustanovu, bio bi urađen kontrolni ultrazvuk i vjerojatno bi bila naručena na ponovnu hospitalizaciju", rekao je Zubčić.

Na pitanje zašto pobačaj nije uspio Zubčić odgovara da je, prema mišljenju ginekologa i stručnih osoba iz KBC-a, u pitanju jedna od opisanih komplikacija, uslijed kojih se može dogoditi da zahvat ne uspije, i u tom slučaju se zahvat ponavlja.

Što se tiče mogućnosti da je pacijentica došla prekasno, jer joj je u bolnici rečeno da je prošao 11. tjedan trudnoće, Zubčić je kazao kako o tim stvarima odlučuje Etičko povjerenstvo KBC-a, koje se sastoji od liječnika, bolničkih stručnjaka i pravnika, koji odlučuju o konkretnom slučaju.


Na mrežnim stranicama osječkog KBC-a stajale tvrdnje suprotne zakonu


Zamoljen da pojasni stav bolnice prema obavljanju pobačaja Zubčić je kazao kako je stajalište osječkog KBC-a da i dalje obavlja pobačaje.

„Kod nas trećina svih specijalista ginekologa obavlja pobačaje, mogu reći da dobar dio pacijentica dolazi u osječki KBC jer taj zahvat ne mogu obaviti u manjim centrima u Slavoniji i Baranji”, istaknuo je ravnatelj osječkog KBC-a.

U međuvremenu se pojavio novi problem vezan uz KBC Osijek. Naime, na službenim je stranicama Kliničkog bolničkog centra donedavno pisalo da je nerođeni život zaštićen ustavom i kaznenim zakonom, što je nedvosmisleno zbunjivalo pacijentice. Taj je sporni tekst, kako je novinarima u Zagrebu rekao ministar zdravstva Vili Beroš, u međuvremenu uklonjen. Na pitanje kako je moguće da se to dogodi, Beroš je istaknuo da se istražuje tko ga je napisao, odobrio i objavio. „Neprihvatljivo mi je da se informacije koje nisu sukladne zakonu, objavljuju na njihovim mrežnim stranicama. Postoje ravnatelji ustanova koji su odgovorni za funkcioniranje tih ustanova, stoga i u tom smislu očekujem izvješće ravnatelja KBC-a Osijek”, istaknuo je Beroš. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.