Hrvatski radio

Radio Osijek

Razminiranje Baranje ide prema planu

26.09.2016.

15:15

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014-2020, početkom ovoga mjeseca počelo je razminiranje Baranje između mađarske granice i rijeke Drave kod Belišća .

Projektom je osigurano ukupno 3,5 milijuna eura, od čega je 2 milijuna pripalo Hrvatstkoj za razminiranje jednog i pol četvornog kilometra sumnjive površine. 600.000 četvornih metara nalazi se u općini Draž, a preostalih 900.000 između mađarske granice i Drave kod Belišća. Na tom je području ukupno 30-ak minskih polja, a kako je istaknuo voditelj projekta Miljenko Vahtarić, riječ je o vrlo zahtjevnom terenu: "Trenutačno se razminirava poplavno područje između rijeke Drave i nasipa, koje je vrlo zahtjevno, obraslo gustom vegetacijom zbog čega se na vrlo malom površinama može strojno razminirati. U 23 radna dana pronađeno je 68 minsko eksplozivnih sredstava od čega velik broj protutenkovskih mina. Na ovom se području nalazi ukupno 30-ak minskih polja, a cilj ih je razminirati do kraja listopada", rekao je Vahtarić.

Obilazeći teren, ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, je napomenuo kako se ovim projektom završava 2. faza razminiranja Osječko - baranjske županije: "Od ukupne miniranosti Osječko - baranjske županije, čak 70% površina nalazi se u Baranji. Prva je faza razminiravanja riješena, a ovom je plan doći do Kopačkog rita, nakon čega ulazimo u završnu fazu rješavanja Osječko-baranjske županije."

Prema odobrenom Izvedbenom planu izvoditelj, Istraživač d.o.o.je na ovome projektu angažirao 107 pirotehničara, 6 strojeva za pripremu površina, te 14 pasa za detekciju mina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.