Hrvatski radio

Radio Osijek

Razriješeno ubojstvo vukovarskog branitelja na Ovčari

14.09.2018.

12:23

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Policajci iz radne skupine Ravnateljstva policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, podnijeli su, nakon kriminalističkog istraživanja, kaznenu prijavu protiv osumnjičenog 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog ratnog zločina na Ovčari.

Tereti ga se za ubojstvo tada 21-godišnjeg Damira Kovačića zvanog Kole, pripadnika 204. brigade Hrvatske vojske. Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. 
"Zajedničkim naporima te intenziviranjem kriminalističkog istraživanja policije i nadležnog državnog odvjetništva u Osijeku došlo se do saznanja da je osumnjičeni 49-godišnjak, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, u večernjim satima 20. studenog 1991. iz hangara na poljoprivrednom dobru 'Ovčara' izveo oštećenog Damira Kovačića zvanog Kole, odveo ga do obližnjeg kanala te u njega iz vatrenog oružja ispalio više hitaca uslijed kojih je Damir smrtno stradao", izvijestio je MUP. 
Kovačić je među ostalim pripadnicima Hrvatske vojske ZNG-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH, dragovoljih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila, ranije tijekom tog popodneva dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčari.  
U MUP-u ističu da osumnjičeni 49-godišnjak nije dostupan hrvatskim tijelima progona. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara koji je svjedočio na beogradskom suđenju za zločin na Ovčari 1991.
Božinović: "Rezultat istrage nema veze s Penavinom najavom prosvjeda u Vukovaru"
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da razrješenje slučaja ubojstva hrvatskog branitelja Damira Kovačića na Ovčari i najava prosvjeda u Vukovaru zbog sporosti državnih organa u rješavanju takvih slučajeva nisu međusobno povezani.
"Puno prije nezadovoljstva vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave ustrojili smo novi tim u Ravnateljstvu policije i došli do zaključka da ne možemo biti zadovoljni dinamikom razrješenja ratnih zločina pogotovo u Vukovaru i Ovčari", rekao je Božinović novinarima nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih vatrogasnih vozila. "Ta radna skupina u pola godine riješila je dva konkretna slučaja, posvetila se sistematiziranju kompletne dokumentacije i intenzivirala kriminalistička istraživanja", ističe Božinović.
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić rekao je kako je radna skupina na čelu sa službenicima Ravnateljstva policije, u suradnji s domicilnim policijskim upravama i Državnim odvjetništvom, podnijela kaznenu prijavu protiv 49-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina nad zarobljenicima. "Nitko ne može utjecati na kriminalističko istraživanje, jer policijski službenici rade samostalno, neovisno i profesionalno", naglasio je Ćelić i ustvrdio kako su sve informacije koje su dobili od Penave već imali ranije, pa to ni u kojem dijelu nije utjecalo na ono što se dogodilo u idućih par dana. "Istraga je vrlo zahtjevna, potreban je kontinuitet i vrijeme da se dovede do podnošenja kaznene prijave", rekao je Ćelić i poručio kako je policiji prioritet razrješenje kaznenih djela ratnih zločina na Ovčari, i bilo gdje drugdje. "Počinitelj ima dvojno državljanstvo i putem međunarodne pravne pomoći učinit ćemo sve da ga privedemo pravdi", dodao je zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.