Hrvatski radio

Radio Osijek

Razumjeti. Promijeniti. Ponovo voljeti.

19.09.2020.

11:31

Autor: Davor Lončarić

Razumjeti. Promijeniti. Ponovo voljeti.

Razumjeti. Promijeniti. Ponovo voljeti.

Foto: - / -

U Osijeku se prvi put obilježava Europski tjedan održivog razvoja. U Europi se taj tjedan obilježava već šest godina. Događaji su najavljeni na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Na konferenciji je najavljen Europski tjedan održivog razvoja u Osijeku, aktivnosti koje će obilježiti tjedan, kao i obnovu zavjeta čovjeka Zemlji, za održivu budućnost. Zavjet je prihvatila i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, a on glasi: "Draga Zemljo, obećavam Ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću Te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga". 

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) u Hrvatskoj se uspješno provodi već šestu godinu za redom. Ovogodišnji ETOR se fokusira na događaje i aktivnosti povezane s 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Također, inicijativa pruža platformu svima u Hrvatskoj koji već rade na promociji i provedbi ciljeva, ali i svima ostalima koji žele postati aktivniji i živjeti održiviji život.

Osječki tjedan održava se pod motom - "Razumjeti. Promijeniti. Ponovo voljeti." 

"Održivi razvoj u gradu Osijeku živi se već niz godina kroz edukaciju u vrtićim i osnovnim školama, to je nešto što je u Osijeku prihvaćeno kao stil života", izjavila je zamjenica osječkoga gradonačelnika. Najavila je kako će do 26. rujna biti održan niz različitih aktivnosti tjedna održivog razvoja. U suradnji s HEP-om će biti organiziran dan bez automobila i predstavljno deset novih punionica električnih automobila u Osijeku te održane probne vožnje električnih automobila. Najavljeno je i biciklističko razgledavanje grada, dvije kazališne predstave za najmlađe, dolazak Europske energetske zelene zadruge, prikladno izdanje Sofe, niz radionica i predavanja te kulminacija u subotu - eko festival na kojem će biti promovirane ekološke udruge te koncert uz instrumente načinjene od recikliranih materijala. 

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš zahvalila je na potpori osječkim udrugama - Zelenom Osijeku, Slapu, Dokkici i Plantaži. 

Žana Gamoš - ETOR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.