Hrvatski radio

Radio Osijek

Razvoj društvenog poduzetništva

03.10.2022.

15:38

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

PEER Centar Šećerana - Razvoj društvenog poduzetništva

PEER Centar Šećerana - Razvoj društvenog poduzetništva

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Projekt "Razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru" koji je u protekle dvije godine realizirala udruga Projekt građanske demokratske inicijative predstavljen je na završnoj konferenciji. U sklopu PEER Centra u mjestu Šećerani kod Belog Manastira predstavljeni su rezultati projekta kojim su realizirani brojni sadržaji.

Europski projekt vrijednosti preko milijun kuna provela je udruga "Projekt građanske demokratske inicijative" u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i Baranjskom razvojnom agencijom, a rezultirao je otvorenjem praonica rublja, Kuglane i Dječje igraonice. Glavni je cilj samoodrživost Stambene zajednice što je i osnovna odrednica društvenog poduzetništva - istaknula je izvršna direktorica Projekta građanske demokratske inicijative Mirela Alagić: "U potkrovlju naše zgrade nalazi se stambena zajednica koja može primiti do 10 korisnika, dobili smo licencu Ministarstva rada za pružanje ove vrste usluga tako da sada mladi iz našega kraja nakon završetka školovanja imaju gdje boraviti odlaskom iz udomiteljskih obitelji. U ovom trenutku imamo jednog korisnika, a još dva očekujemo kada prikupe potrebne papire", rekla je Alagić. Projektom je otvoreno i radno mjesto u praonici rublja, a iznimno je zadovoljna novim poslom Željka Varga: "Ovdje većinom peremo i peglamo posteljinu od ljudi koji se bave turizmom u Baranji, a povremeno i mještani donose velike komade koje ne mogu oprati u kužnim perilicama."

Uz praonicu, kuglanu i igraonicu u PEER centru koji iznimno dobro rade, u pripremi je i otvorenje Hostela kapaciteta 21 krevet: "Mislim da trebamo nastaviti ovim putem, a kroz suradnju sa srednjim školama educirati ih o poduzetništvu. Poseban naglasak potrebno je staviti i na društveno poduzetništvo jer se ono tiče i osjetljivih skupina ljudi", napomenuo je na predstavljaju rezultata projekta gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.