Hrvatski radio

Radio Osijek

Razvoj kardiokirurgije u Osijeku na fotografijama Josipa Šerija

29.04.2019.

13:45

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Poznati osječki fotoreporter Josip Šeri donirao je fotografije koje će trajno biti izložene na Odjelu za kardijalnu kirurgiju osječkoga KBC-a. Riječ je o 30 fotografija na kojima se može pratiti razvojni tijek spomenutog odjela, od prve operacije na srcu koju je fotografirao upravo Šeri.

Odjel je osnovan 2007. godine, kada je obavljena prva operacija, a Šeri kaže kako ga je tada "dopao teren koji nitko od kolega nije htio". No, s godinama se razvila posebna veza između njega i zdravstvenoga tima koji obavlja operativne zahvate na kardiokirurgiji čiji je rad kontinuirano fotografirao. Među doniranim fotografijama posebno su dojmljive upravo one koje prikazuju operacije na otvorenom prsištu, a iskusni fotograf ističe kako se osjeća privilegiranim što može "vidjeti kako srce kuca".

Uz autora na uručenju donacije govorili su predstojnik Klinike za kirurgiju Grgur Dulić, ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić i zamjenik župana Goran Ivanović.

Zubčić je autoru zahvalio na donaciji fotografija kojima je oplemenio prostor kardiokirurgije. Rekao je kako KBC ima dovoljan broj kardiokirurga koji 24 sata pokrivaju tu djelatnost. Potrebe su, kaže, velike pa nerijetko dva tima operiraju u dvjema operacijskim salama jer Osijek pokriva područje do Zagreba i sve slavonske bolnice u ovaj KBC upućuju hitne pacijente koji imaju potrebu za kardiovaskularnim zahvatima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.