Hrvatski radio

Radio Osijek

RDC svoja vrata otvara već ove jeseni

11.05.2022.

14:35

Autor: HRT Radio Osijek

Regionalni centar za distribuciju voća i povrća

Regionalni centar za distribuciju voća i povrća

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Osječkobaranjski župan Ivan Anušić obišao je u društvu osječkog gradonačelnika Ivana Radića te saborskog zastupnika Gorana Ivanovića radove na izgradnji novog Regionalnog centra za distribuciju voća i povrća koji se gradi u Industrijskoj zoni Nemetin. Radi se o prvom takvom centru u Hrvatskoj vrijednom 106 milijuna kuna od kojeg će najviše koristi imati mali proizvođači koji će u njemu moći skladištiti svoje proizvode, a koji bi svoja vrata trebao otvoriti već ove jeseni.


Od rujna će se na ovoj lokaciji nalaziti velika većina voća i povrća proizvedenog u Slavoniji i Baranji gdje će u hladnjačama u najmodernijim uvjetima čekati distribuciju „Radi se o kontroliranoj atmosferi te će se plodovi čuvati na način da će se iz atmosfere izuzeti kisik, a dodat će se plinovi koji štite od propadanja odnosno kvarenja. Naravno da će biti i dodatno ovlaživanje, a cijeli proces će se kontinuirano kontrolirati preko senzora čime će se osigurati dugoročna mogućnost čuvanja plodova, čak i do dvije godine”, pojasnio je predstavnik izvođača radova Joško Franković.

Regionalni centar za distribuciju voća i povrća

Regionalni centar za distribuciju voća i povrća

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Jednom kada svi radovi budu završeni, što se očekuje početkom rujna, novi će se centar prostirati na više od 8 tisuća četvornih metara, kapacitet će mu bit 2910 tona od čega će 690 tona biti namijenjeno za ekološke proizvode. Sami proizvođači su dugo zazivali ovakav jedan projekt, a na nama je sada da se ujedinimo i na najbolji mogući način iskoristimo ono što nam on nudi poručio je predstavnik proizvođača Hrvoje Sudar „ Na nama je sada da zauzmemo stav kako je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja. Iako smo u smislu tržišta mali, moramo početi svi zajedno početi razmišljati kako svoje proizvode što kvalitetnije i što bolje plasirati na tržište u čemu će nam ovaj centar itekako pomoći”

Župan Anušić u obilasku radova

Župan Anušić u obilasku radova

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Radi se o projektu koji se čeka godinama, stoga su i očekivanja od njega iznimno velika naglasio je župan Ivan Anušić ističući kako RDC treba zadovoljiti potrebe školske prehrane za sve osnovnoškolce. „Jedan od glavnih ciljeva jest da djeca dobiju na stol kvalitetnu i ispravnu domaću hranu. Težimo tome da sredstva kojima OBŽ sufinancira školsku prehranu ne završe u velikim trgovačkim lancima odnosno da se djeca ne hrane pizzama i hrenovkama već domaćim, kvalitetnim proizvodima lokalnih proizvođača”, rekao je župan dodavši kako je u planu i širenje djelovanja ”Ponudit ćemo svim općinama i gradovima suradnju i u vrtićima, a planiramo i suradnju sa sva tri Doma za starije i nemoćne pod kapom županije, KBC-om Osijek, bolnicom u Našicama te svim institucijama koje imaju potrebu za voćem i povrćem”, poručio je Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.