Hrvatski radio

Radio Osijek

Reakcija osječkog SDP-a na postavljanje spomen-ploče u Marjančacima

11.03.2019.

10:33

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Predsjednik županijskog SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković osudio je postavljanje spomen-ploče na kojoj stoji "u čast hrvatskim vojnicima koji su dali svoje živote za Nezavisnu Državu Hrvatsku” na mjesnom groblju u Marjančacima.

Hajduković pojašnjava da je to ljudsko i civilizacijsko, a ne političko pitanje. "Nije to skupljanje jeftinih političkih bodova, već upozoravanje na tekovine kojima Hrvatska pripada kao dio zapadnoeuropskoga društva. Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i poštovanje, bez obzira u kojem je ratu i sukobu pala".  Podsjetio je da moderna Hrvatska nije sljednica fašističkog režima NDH-a, nego antifašističke borbe i onoga što je hrvatski narod dao u borbi protiv kvislinškog režima koji se spornim spomenikom glorificira. "Ono što najviše šokira je da je taj spomenik podignut javnim novcem, odnosno novcem poreznih obveznika građana Valpova. "Valpovački je gradonačelnik Matko Šutalo rekao da se spomenik nekome sviđa, a nekome ne sviđa, a mi mu poručujemo: "Ovo nije stvar estetike, nego ljudskosti, stvar pripadnosti zapadnoeuropskome civilizacijskom i  antifašističkom krugu, ovo je stvar vaše građanske i službene dužnosti da ne postavljate obilježja fašističkih i zločinačkih režima. Pozivamo Šutala da po službenoj dužnosti, a onda i kao čovjek te odgovoran građanin, ukloni što prije sva sporna obilježja koja glorificiraju zločinačku NDH".

Postavljanje sporne spomen ploče komentirao je i potpredsjednik osječko-baranjskoga SDP-a  Marko Bogatić "S obzirom da je inicijativa za postavljanje spomen polče došla od lokalnog HDZ-a, pozivam osječko-baranjskoga župana Ivana Anušića da se očituje po ovom pitanju. Svi mi, a tako i županija, pokušavamo graditi naš kraj kao poželjno turističko odredište za turizam i uvjerenja smo da nas ovakvi postupci sigurno ne pozicioniraju kao mjesta koja je dobro posjetiti. Ako se župan ne bude očitovao po tom pitanju, Klub vijećnika SDP-a postavit će pitanje na županijskoj Skupštini - stoji li županijski i lokalni HDZ iza postupaka koji našu županiju ne prikazuju u dobrom svjetlu?"   

"Lokalni se HDZ valjda poveo za primjerom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je prvo izavila da je "Za dom spremni" navodno stari hrvatski pozdrav, a onda je promijenila mišljenje jer su joj tako rekli savjetnici. Očito je da lokalni HDZ-ovci nemaju savjetnika da im to kažu pa im mi govorimo: Republika Hrvatska nije sljednica NDH - fašističkog, izdajničkog, kvislinškog i zločinačkog režima, nego je sljednica antifašističke borbe", poručio je Hajduković.          

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.