Hrvatski radio

Radio Osijek

Reakcije na Dekanićevo uhićenje

15.03.2023.

13:23

Autor: HRT/Radio Osijek/TM

Kuća uhićenog župana Damira Dekanića

Kuća uhićenog župana Damira Dekanića

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Čim je stigla informacija o uhićenju vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, zbog prometne nesreće kod Cerne od prije godinu dana,slučaj je postao jedna od glavnih tema komentara u Vukovaru i Saboru. HDZ-ov saborski zastupnik Mario Kapulica najavio je mogućnost da Dekanić bude suspendiran iz stranke.

Uz Dekanića je uhićeno i troje policajaca i još dvije osumnjičene osobe, a akciju vodi policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Uoči prošlog Uskrsa Dekanić je sudjelovao u prometnoj nesreći u Cerni, između Vinkovaca i Županje. Tvrdio je da je bio tek suvozač, kao što je zaključeno i u policijskom izvješću, a mediji su prenosili tvrdnje svjedoka da je Dekanić, u alkoholiziranom stanju, nesreću izazvao kao vozač u službenom automobilu.

Mediji javljaju da se oštećeni automobil, koji je u vlasništvu županije, još uvijek nalazi u jednom vinkovačkom servisu, jer popravak ne može krenuti dok se ne završi postupak utvrđivanja tko je vozio. Vještačenje auta završilo je tek prije nešto više od mjesec dana.

„Iz aspekta župana Dekanića mislim da je grubo pogriješio, to što je vozio i imao prometnu. Može se to dogoditi svakome, ali od nekoga tko vodi županije, gradove, očekuje se da preuzme odgovornost za ono što je počinio i da ne mulja, ne prikriva”, rekao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik. 

Grad Vukovar: Župan nanio štetu županiji i Policijskoj upravi

Iz Grada Vukovara su priopćili da je Dekanić nanio golemu štetu ugledu Vukovarsko-srijemske županije i Policijske uprave. "Ljudski je pogriješiti, no treba biti spreman u svakom trenutku snositi odgovornost za svoje odluke. Župan Dekanić ovime je nanio ogromnu štetu ugledu Vukovarsko-srijemske županije, ali i Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Zbog njegove nepromišljenosti, na kazneno djelo potaknute su i tri službene osobe kojima je zbog županove lakomislenosti i želje za bijegom od odgovornosti u pitanje dovedena i životna egzistencija", stoji u priopćenju iz Grada Vukovara. 

Dodaju kako cijeli slučaj baca sjenu na sve istrage koje je vodila vukovarsko-srijemska Policijska uprava, a u koje su uključene politički istaknute osobe. "Nadamo se kako će gospodin Dekanić u ovom trenutku postupiti savjesno te dozvoliti građanima da upravljanje županijom prepuste osobi koja će raditi na dobrobit cijele županije i svih njezinih žitelja", priopćile su vukovarske gradske vlasti. 

Vukovarsko-srijemska oporba traži ostavku i izbore ako se dokaže Dekanićeva krivnja 

Iz Vukovarsko-srijemske županije poručili su da nemaju komentara oko uhićenja župana Damira Dekanić napominjući kako županijske službe rade normalno, dok se oporba zalaže za ostavku i nove izbore ako se dokaže Dekanićeva krivnja. 

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković (HDZ) kaže kako problema u funkcioniranju nema i sve ide svojim tijekom. "Skupština je stabilna i nastavlja sa svojim radom. Daljnji razvoj situacije ovisit će o tijeku same istrage", kazao je taj vukovarsko-srijemski HDZ-ovac.

Predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Milinković rekao je kako za sada raspolaže samo s informacijama koje o uhićenju župana Dekanića objavljuju portali te mu je teško reći bilo što na tu temu, ali ukoliko se pokaže da je župan kriv, SDP će svakako inzistirati na županovoj ostavci i raspisivanju izbora. 

Predsjednik vukovarsko-srijemske organizacije Domovinskog pokreta (DP) Josip Dabro izjavio je kako mu je uhićenog župana Damira Dekanića žao kao čovjeka, ali očekuje njegovu ostavku i raspisivanje izbora.

„Od prvoga dana sam govorio i upozoravao da župan ne govori istinu o slučaju prometne nesreće i sada je istina izašla na vidjelo. Žao mi je što su institucije bile pod velikim pritiskom da se konačno utvrdi istina, ali sada bi im zahvalio”, rekao je Dabro Hini. Dabro, koji je na prošlim lokalnim izborima u drugom krugu bio protukandidat Dekaniću za vukovarsko-srijemskog župana, kaže da sada treba vidjeti kako će se cijela priča raspetljati. „Može se dogoditi da se ponovi slučaj požeškog župana, odnosno da Dekanić da ostavku na članstvo u HDZ-u, a zadrži poziciju župana. Rasplet će ovisiti i o pritisku koji se na njega bude radio iz središnjice stranke”, ocijenio je. Odluka je, kaže Dabro, na Dekaniću, ali prema njegovom mišljenju prema biračima i građanima najpoštenije bi bilo da da ostavku na mjesto župana i da se ide u nove izbore.

Predsjednik HNS-a Vukovarsko-srijemske županije Nenad Bučko zalaže se da se cijela situacija oko županova uhićenja i eventualne krivnje što prije razriješi. "Nas samo zanima sudska presuda. Već je bilo primjera da su dužnosnici bili uhićivani i pod optužbom pa je sve znalo pasti u vodu i krivnja im nije dokazana. Vidjet ćemo u kojem pravcu će se sve dalje razvijati. Možda župan i sam podnese ostavku. Puno je tu mogućih scenarija", mišljenja je Bučko.


Zgrada u kojoj radi uhićeni župan Damir Dekanić

Zgrada u kojoj radi uhićeni župan Damir Dekanić

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

„Ne mogu ništa tvrditi u ovom trenutku, ali u slučaju da se ispostavi da je izvještaj u bilo kojem dijelu bio lažiran, onda se radi o ozbiljnim kaznenim djelima počinjenim od strane policije, ali i od samog protagonista nesreće. Osim same činjenice da su počinjena kaznena djela, ono što mene više brine, jest da bi taj slučaj pokazao da je HDZ zarobio čitavu državu i institucije, ali i da onemogućuje neovisan rad osnovne službe koja osigurava sigurnost građanima – policije”, rekla je Sandra Bečić, saborska zastupnica Zeleno-lijeve koalicije.

U slučaju da se utvrdi Dekanićeva krivnja, Benčić poručuje da će o tome morati raspravljati u Saboru te na koji način prevenirati kako se takve stvari ubuduće ne bi događale. „Ja se nadam da svi razumiju koliko je to ozbiljno, ako imamo slučajeve lokalnih ili županijskih moćnika koji mogu utjecati na policiju i ishod istraga, kao i falsificiranje službenih dokumenata, ako se tako pokaže”, rekla je Benčić za koju je jedina prevencija micanje HDZ-a s vlasti. „Već sada je evidentno da ne postoji niti jedan segment naših života koji nije pod direktnom kontrolom njihovih moćnika. Svi mi smo samo feudi u njihovoj raspodjeli bogatstva unutar njihove interesne skupine i to mora prestati”, poručila je Sandra Bečić.

HDZ-ov saborski zastupnik Mario Kapulica najavio je mogućnost suspenzije iz stranke vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića nakon uhićenja zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne.

Kapulica je u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru rekao da se Dekanić u razgovoru sa svim dužnosnicima stranke "opetovano izjašnjavao da nije vozio to vozilo". Sada će se, istaknuo je Kapulica, izaći iz sfere medijskog nagađanja te će nadležna tijela utvrditi što je prava istina. "A kako će se u toj situaciji očitovati župan to je na njemu. Pretpostavljam de će  njima reći ono što je nama govorio da nije vozio", dodao je.

Situacija nije ugodna za HDZ. "Vidjet ćemo što će biti nakon ispitivanja, hoće li biti pušten", kaže Kapulica dodajući kako nema razloga ne vjerovati čovjeku koji tvrdi da nije vozio.

Na pitanje hoće li stranka sankcionirati Dekanića pokaže li se da je lagao, Kapulica je odgovorio kako pretpostavlja da će Predsjedništvo HDZ-a, kao i obično u takvim situacijama, "ići prema Sudu časti s prijedlogom u ovom trenutku za suspenzijom", o čemu bi odlučivao stranački Sud časti.

"Mislim da je dobro da konačno nakon dosta dugo vremena javnost, mediji i mi u HDZ-u dobijemo potvrdu što se zapravo dogodilo. Ni od čega bježimo niti možemo pobjeći", rekao je Kapulica. 

Vukovarsko-srijemski HDZ najavio stegovni postupak protiv Dekanića

Iz vukovarsko-srijemskog HDZ-a priopćili su u povodu uhićenja vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića (HDZ) kako će se sukladno Statutu stranke protiv Dekanića pokrenuti stegovni postupak.

"Na pravosudnim je tijelima da utvrđuju nečiju eventualnu odgovornost za kaznena djela. Za razliku od oporbe, poštujemo presumpciju nevinosti, kao i samostalan rad pravosuđa te ne vršimo na nadležna tijela politički pritisak", navode iz vukovarsko-srijemskog HDZ-a. Dodaju kako će Županijski odbor sukladno statutu stranke pokrenuti stegovni postupak pred časnim sudom županijske organizacije.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.