Hrvatski radio

Radio Osijek

Realizacija projekata iz Intervencijskog plana u Vukovaru

28.07.2020.

14:39

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Intervencijski plan Grada Vukovara napreduje prema zadanoj dinamici. Izvedba svih 9 projekata trebala bi biti završena do sredine 2023. godine, kroz njih se zaposliti preko 60 osoba, uz sudjelovanje 20-ak poduzetnika, 200 subjekata, a koristi imati preko 5.000 osoba.

Intervencijski plan Grada Vukovara izrađen je u sklopu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i prihvaćen 2017. godine, a u sklopu njega 9 je projekata, od razvoja poduzetništva i povećanja zaposlenosti do izgradnje Ekonomske škole, gradske tržnice i obnove nogometnog stadiona. Kako je rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava neki projekti već dovršeni, dok je zbog krize s koronavirusom projekt Adica stavljen u mirovanje: "Iz toga programa i plana izgradili smo Gradsku tržnicu, vrijednosti 22,6 milijuna kuna, realizirali smo i izgradnju centralne kuhinje za dječje vrtiće u vrijednosti oko 700.000 kuna, a sada smo u fazi realizacije najvećih kapitalnih investicija u gradu Vukovaru. Kroz 2 do 3 mjeseca počet će radovi na rekonstrukciji stadiona gdje već imamo novu tartan stazu, javna nabava za financijski najznačajniji projekt Ekonomsku školu, je raspisana. Projektantska je vrijednost objekta 110 milijuna kuna, a očekuje se kako bi se tijekom rujna mogao izabrati najpovoljniji izvođač i radovi početi krajem ove godine. Ono što nam je jedina enigma je projekt Adica koji je zbog situacije na tržištu i porasta cijena za sada stavljen u fazu promatranja, a sukladno stanju će se vidjeti u kojoj mjeri i na koji način će se on realizirati", rekao je Penava i dodao kako bi, da nema Intervencijskog plana, realizacija svakog zamišljenog projekta iz gradskog proračuna trajala pet ili više godina. Izvijestio je da je pri kraju javna nabava za Radnički dom u gradskoj četvrti Borovu naselju, u koji se, nakon potpune obnove, namjerava preseliti Veleučilište Lavoslava Ružičke.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana istaknula je kako se od ugovaranja projekata 2017. godine njihova vrijednost povećala na ukupno 250 milijuna kuna koliko će iznositi cjelokupan Intervencijski plan, dok je iz Europskih fondova. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj (150 milijuna) i Europskoga socijalnog fonda (30 milijuna): "Preostalih ćemo 70 milijuna osigurati kroz druge načine financiranja, našim snagama i kroz razno-razne projekte. U Europskom fondu za regionalni razvoj je bio i poziv za razvoj poduzetništva u Vukovaru, prijavilo se preko 40 poduzetnika, a 20-ak ide u financiranje. Od ukupnog broja so sada su tri već provedena, a uskoro će ići i novih 5", rekla je Žilić i dodala kako su svi projekti prijavljeni na vrijeme, a prema planiranoj dinamici izvedba svih 9 projekata trebala bi biti završena do sredine 2023. godine. Do sada je kroz njih zaposleno 20 osoba, do kraja provedbe bi se trebalo zaposliti preko 60 osoba, uz sudjelovanje 20-ak poduzetnika, 200 subjekata, a koristi imati preko 5.000 osoba.

img_20200728_104643.jpg

img_20200728_104643.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.