Hrvatski radio

Radio Osijek

Realizacija županijskoga proračuna ide prema planu

18.10.2018.

13:34

Autor: Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Realizacija proračuna Osječko-baranjske županiji za 2018. godinu ide prema planu, a izvješće o radu za to razdoblje na današnjoj je Sjednici prihvaćeno većinom glasova. U pitanjima i prijedlozima vijećnika najviše je rasprave bilo o eksploataciji pijeska i plovnosti rijeke Drave.

Izvješće o radu Osječko-baranjske županije za prvih 6 mjeseci ove godine prihvaćeno je na današnjoj Skupštini većinom glasova, a kako je istaknuo osječko-baranjski župan Ivan Anušić proračun za ovu godinu iznosi 851 milijun kuna, od čega su 92 milijuna kuna prenesena sredstva iz prošle godine: "U prvih 6 mjeseci ostvareno je 46 posto proračuna što je odličan rezultat. Tek pred kraj godine ćemo imati cjelokupnu sliku, a ako se tako nastavi to je više nego zadovoljavajuće", rekao je župan Anušić i od kapitalnih projekata započetih ove godine izdvojio energetske obnove niza škola, domova zdravlja i domova za starije osobe, 14 sustava za navodnjavanje, izradu projektne dokumentacije za osječku I. Gimnaziju, Regionalni distributivni centar za voće i povrće, dok je u pripremi izrada dokumentacije za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Kada je riječ o Centru za autizam napomenuo je kako je pred potpisivanjem ugovor za njegovo opremanje: "Prvotni plan je bio da će Centar za autizam biti završen do kraja 2019. godine. On će biti gotov do kraja ove godine, zatim slijedi opremanje, a nadam se da će sa svojim radom započeti u proljeće 2019. godine", rekao je župan Anušić.

U pitanjima i prijedlozima vijećnika najviše rasprave bilo je o eksploataciji pijeska i plovnosti rijeke Drave. Župan Anušić je podsjetio kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju na svoju štetu kroz Ekološku mrežu "Natura 2000" ispregovarala 37% površine zemlje koja su zaštićena područja. "Naturom" je obuhvaćeno i područje Drave zbog čega se iz njezina korita ne smije vaditi pijesak, a zbog nanosa rijeka prestaje biti plovna. Kako bi se taj problem riješio, na nacionalnoj se razini mora pregovarati s Europskom komisijom. Kao prvi korak Županija je Ministarstvu okoliša proslijedila analize stanja, a pokušat će se dogovoriti i intervento vađenje pijeska: "Uspjeli smo dogovoriti s Hrvatskim vodama interventnu eksploataciju pijeska za nastavak izgradnje Koridora 5C. Podsjetit ću da je Koridor do Osijeka izgrađen s pijeskom koji je "naš" pijesak. Ne doslovno naš, ali je prošao kroz našu rijeku, da bi bio izvađen u Srbiji i BiH i tri puta skuplje plaćen. Sad pokušavamo da se ovaj ostatak, odnosno 4 milijuna kubika, koliko je potrebno za izgradnju Koridora 5C do kraja, ostvari interventnom eksploatacijom pijeska iz Drave. Time bi za neko određeno vrijeme oslobodili i plovnost koja je sve manja. Podsjetimo, prije samo 10 godina brodovi su Dravom mogli ići do Botova, a sada samo do Petrijevaca, čime gubimo gospodarsku aktivnost. Time dolazimo do apsurda da investiramo 120 milijuna kuna u Riječnu luku Osijek do koje brodovi neće moći doći. Intenzivno radimo na turističkoj ponudi, a danas-sutra kruzeri neće moći doći do grada. To je problem koji je izuzetno kompleksan, no radimo na njegovu rješavanju", rekao je župan Anušić.

Na današnjoj je Sjednici raspravljano o projektu izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku, stipendiranju učenika i studenata, stanju i kvaliteti voda u prošloj godini, a prihvaćena su izvješća o poslovanju Regionalne veletržnice i Zračne luke Osijek za 2017. godinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.