Hrvatski radio

Radio Osijek

Rebalansom proračun OBŽ povećan za gotovo 7,8 milijuna € na 266 mil.

25.05.2023.

14:56

Autor: Radio Osijek/TM

Sa sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije

Sa sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Nepunih šest mjeseci nakon donošenja proračuna za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu, Skupština Osječko-baranjske županije većinom je glasova prihvatila njegov rebalans i sada iznosi nešto više od 266 milijuna eura.

„Prvim rebalansom povećavamo proračun za gotovo 7,8 milijuna eura, a radi se o ove godine započetim projektima koji zahtijevaju dodatno financiranje da bi se realizirali. Govorimo prije svega o Gospodarskom centru OBŽ i njegovim aktivnostima, zatim potporama općinama i gradovima za tretiranje komaraca u iznosu od 200 tisuća eura, kao i natječajima za izgradnju sportske infrastrukture. Naime, 2024. godine Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta te se i dodatnim financiranjem iz našeg proračuna i proračuna resornih ministarstava spremamo za izgradnju sportske infrastrukture”, obrazložio je župan Ivan Anušić.


Komarci su imali posebnu točku dnevnog reda – nakon više neuspješnih pokušaja stvaranja jedinstvenog sustava obrane od komaraca na razini cijele Osječko-baranjske županije, predstavnici Županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci postignuli su dogovor o zajedničkim aktivnostima na tom planu, a sada su i vijećnici podržali prijedlog Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između svih dionika.

Prema Sporazumu, Grad Osijek izdvaja do 700 tisuća eura, Općina Erdut 100.000, Općina Bilje 39 tisuća, Općina Petrijevci 30 tisuća, a Općina Darda do 10 tisuća eura, dok se Osječko-baranjska županija obvezuje sufinancirati troškove larvicidnih i korektivnih adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području općina prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ u najvišem iznosu od 200.000 eura.


„Komarci su tema o kojoj svi govore kada se pojave, a kada prođe njihova najezda nitko o tomu ne vodi brigu. Podsjećam da sam nekoliko puta pokušao organizirati novi model kojim bismo već riješili taj problem, imali kompletnu infrastrukturu i radili na znanstvenoj i stručnoj podlozi. Međutim, morao sam odustati jer nisam dobio suglasnost određenih načelnika i gradonačelnika koji nisu bili zainteresirani iako je suzbijanje komaraca njihova zakonska obveza. Naravno, dvije godine nismo imali veliku najezdu komaraca, pa se nisu ni postavljala ta pitanja, no ove godine ih imamo. Grad Osijek je uspio okupiti općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci te će zajednički pristupiti suzbijanju komaraca, a Županija im u tome pomaže s 200.000 eura”, komentirao je župan te dodao kako će se preko saborskih zastupnika iz IV. Izborne jedinice ponovno pokrenuti inicijativa za izmjene zakona i donošenje trajnog modela kojim se rješava problem komaraca.

Župan je, između ostalog, poručio kako je postignut dogovor kojim bi Grad Osijek iz vlastitih sredstava izgradio novi dio Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, a zatim ga predao na upravljanje Osječko-baranjskoj županiji. Osim toga, Županija kao partner sudjeluje u prijavi na natječaju za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Našicama, a nositelj projekta je Grad Našice.


Poslušajte izvještaj sa sjednice Željke Bačić:

Sjednica Skupštine OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.