Hrvatski radio

Radio Osijek

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće bit će gotov i prije zadanih rokova

22.02.2022.

14:56

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

U osječkoj Poslovnoj zoni Nemetin od ožujka prošle godine gradi se Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Vrijednost radova je 106 milijun kuna, a Osječko-baranjska županija projekt ostvaruje u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Regionalni distribucijski centar sastojat će se od 4 cjeline (hladnjače s komorama, sortirnice, pakirnice i upravne zgrade) od kojih je najvažnija hladnjača ukupnog kapaciteta gotovo 3.000 tona, a za ekološke proizvode osigurano je ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Tijekom obilaska radova osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je ovakvih centara već trebalo biti na desetine samo u Slavoniji, te da je ovo prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj: "Po uzoru na ovaj projekt sve županije u Hrvatskoj će imati jedan regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Ja ću samo reći da je ovo jedna priča koja treba prvenstveno biti od pomoći, od velike važnosti za male proizvođače, za voćare, za povrtlare, za sve one koji žele, hoće i živjeti od poljoprivrede, a nisu dosad mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom. Zahvaljujemo se izvođačima koji rade brzo i kvalitetno i bit će sve završeno i prije nego je planirano", rekao je Anušić, a pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling dodala: "Ako govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji, a malim proizvođačima nismo osigurali smještajne kapacitete, teško da će se oni povezivati. Završetkom ovoga prostora oni će se moći povezati i tako postati važan segment kada se na tržištu pregovara o cijeni i uvjetima plasmana. Važno je istaknuti i da je velik dio namijenjen ekološkoj proizvodnji koja zauzima sve važniji segment tržišta", rekla je Wndling, a složio se i saborski zastupnik Goran Ivanović koji je podsjetio kako je prošli tjedan u Saboru na raspravi bila Strategija poljoprivrede do 2030. za Slavoniju, Baranju i Srijem, odnosno za cijelu Hrvatsku: "Jedna od odrednica te strategije su upravo regionalni distributivni centri koji trebaju udružiti male proizvođače i dati priliku da dobijemo tu dodanu vrijednost koja nam nedostaje u poljoprivredi."

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo napretkom radova koji teku brže od planirane dinamike te istaknuo kako je i na ovom projektu vidljiva odlična suradnja između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije: "Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije u kojem je Grad Osijek partner. RDC će biti nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost, i što se tiče projekata i što se tiče radnih mjesta. RDC će biti novi stanovnik u našoj Zoni u Nemetinu koja spada u red velikih zona. Ovdje dajemo mnogobrojne olakšice investitorima, i do 200.000 eura, a ukinuli smo i komunalni doprinos za gospodarstvenike", rekao je gradonačelnik Radić.

Predstavnik "Projektgradnje plus" - tvrtke izvođača radova Ivica Crnković napomenuo je kako bi Centar mogao biti završen i prije zadanih rokova: "Svi radovi idu na vrijeme. Unatoč svim problemima u nabavi i dobavi elemenata koje ugrađujemo ovdje, većina toga dolazi iz inozemstva, sve smo uspjeli organizirati. Rok nije upitan, rok završetka je na jesen, s tim da ja sam duboko uvjeren da ćemo mi na tehnički pregled izaći čak i dva mjeseca prije roka završetka."

A kada bude završen, osim hladnjače, u objektu od preko 8.000 četvornih metara bit će i linije za sortiranje i pakiranje voća i povrća te fizički odvojene linije za ekološke proizvode od linija za konvencionalnu proizvodnju, kao i linije za proizvodnju sokova.

Ivan Anušić, Ivan Radić, Goran Ivanović, Silva Wendling, Alen Mamić i Ivica Crnković

Galerija
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Foto: Radio Osijek / KI/HRT
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Foto: Radio Osijek / KI/HRTRegionalni distribucijski centar za voće i povrće, Foto: Radio Osijek / KI/HRTRegionalni distribucijski centar za voće i povrće, Foto: Radio Osijek / KI/HRTRegionalni distribucijski centar za voće i povrće, Foto: Radio Osijek / KI/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.