Hrvatski radio

Radio Osijek

Redoviti pregledi moraju biti obveza

01.10.2022.

14:43

Autor: HRT Radio Osijek

Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Dan nam je ružičaste vrpce koji je posvećen borbi protiv raka dojke, a tradicionalno ovaj su dan u Osijeku, pored pješačkog mosta, obilježili Klub žena liječenih na dojci - Mammae Osijek te Gradska liga protiv raka. Naglasak je i ove godine stavljen na važnost prevencije, jer radi se o bolesti koja se u 90% slučajeva može izliječiti ako se otkrije u početnom stadiju.


Kako je istaknuo tajnik Gradske lige protiv raka Osijek dr. Nikola Kraljik u Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli više od 2000 osoba, a bitku s ovom zloćudnom bolesti izgubi njih više od 700. Iako je posljednjih godina, zahvaljujući Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, smrtnost u padu radi se još uvijek o brojkama koje su prevelike. Imamo jedan čudan fenomen u svim županijama. Žene u sedamdesetim godinama života napuštaju Nacionalni program te prestaju ići na preglede. Redoviti pregled treba biti obveza i prema samome sebi i prema društvu, a pogotovo prema vlastitoj obitelji i to obveza za čitav život, naglašava dr. Kraljik. Da na oprezu ne trebaju biti samo žene u trećoj dobi pokazuje i slučaj Suzane Borbaš kojoj je rak dojke dijagnosticiran kada je imala samo 33 godine. Ja sam bila najmlađa pacijentica na Torakalnoj kirurgiji, sve oko mene su bile starije žene. Sama sam napipala kvržicu na dojci te sam odmah otišla na pregled. Mamografija nije ništa pokazala, ali je na ultrazvuku ustanovljen karcinom, poručila je Suzana koja je već dugi niz godina i članica Kluba žena liječenih na dojci - Mammae Osijek. 

Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Njezin, ali i slučaj brojnih ostalih članica, pokazuje kako je najbolji oblik borbe protiv ove zloćudne bolesti upravo rano otkrivanje. Ako se nešto primijeti treba odmah djelovati, upozorava dopredsjednica Kluba Mammae Osijek Ljubica Ranogajec, ali i dodaje kako je nažalost ova bolest u Hrvatskoj još uvijek tabu tema. Mislim da je kod nas još uvijek stigmatiziran određeni dio oboljenja. Pogotovo kad su u pitanju bolesti vezane za dojku, jajnike i sl. Iz svog iskustva, i iz bolnice i kroz rad u udruzi, znam kako se mnoge žene ustručavaju reagirati na vrijeme, a često to bude i zbog srama te zbog toga što misle da će sve to proći samo od sebe.


Ženama se preporučuje da im samopregled postane rutina već od 25. godine, da osluškuju svoje tijelo, te da, primijete li bilo što čudno i neprirodno, odmah obave pregled ultrazvukom ili mamografom, jer kako je istaknuto i ove godine na osječkoj Promenadi – najbolji i najučinkovitiji oblik borbe protiv ove zloćudne bolesti upravo je rano otkrivanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.