Hrvatski radio

Radio Osijek

Redukcija vrana i golubova ili brutalan način obračuna s pticama?

11.04.2022.

11:38

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Trg Ante Starčevića u Osijeku

Trg Ante Starčevića u Osijeku

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Osječki SDP uputio je apel gradonačelniku Ivanu Radiću da zaustavi brutalan odstrijel ptica u centru grada, a iz Grada Osijeka poručuju kako se sve radi u skladu s Programom zaštite divljači na području grada Osijeka i zbog zaštite pučanstva od širenja zaraznih bolesti.

Gradski odbor SDP-a Osijek uputio je apel gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću pod nazivom "Zaustavite civilizacijsko nazadovanje i propadanje Osijeka", a u nastavku ga prenosimo u cijelosti:


"Vertikala HDZ-ove vlasti u smjeru Vlada - Županija - Grad i obratno, očito savršeno funkcionira kada je potrebno organizirati primitivnu, zaprepašćujuću i uznemirujuću akciju pucnjave u centru grada! Događaj bez presedana i, prema našem mišljenju, ali i mišljenju brojnih sugrađana, brutalan način obračuna s pticama šokirao je i velik broj građana koji su se obratili medijima, ali i GO SDP-a Osijek. Naime, na zahtjev HDZ-ove trenutne gradske vlasti te uz vertikalno amenovanje Ministarstva poljoprivrede, otvorena je sezona lova na golubove, gačke i vrane u središtu grada lovačkom pucnjavom iz dugih cijevi pod policijskom pratnjom! GO SDP-a smatra da je potpuno opravdano voditi računa o zdravlju građana te kontrolirati populaciju divljih ptica na području grada. Ali… Metode za koje je dopuštenje tražio i dobio trenutni kontingent "mudrih" glava na čelu Osijeka ispod svake su civilizacijske razine i prelaze granicu dobrog ukusa. Naime, smanjivanje populacije određenih vrsta ptica, posebice u gradu koji ima gotovo 100.000 stanovnika može se i mora se odraditi na humaniji i inteligentniji način prateći aktualne stručne spoznaje umjesto provođenja ovakve vrste "specijalne lovačke operacije". Militantnom vodstvu Grada predložit ćemo samo neke od alternativa - kontraceptivi u hrani, pozivanje sokolara čije ptice pomiču stanište neželjene vrste izvan centra grada, vađenje jaja iz gnijezda i sl. Za informiranje o ostalim metodama, gradskim topdžijama sugeriramo konzultacije sa znanstvenom zajednicom i strukom. Pucanje i ubijanje ptica koje hropteći padaju po pločniku u središtu grada ispod je civilizacijske razine koju zaslužuje najveće urbano središte istočne Hrvatske, posebice kada znamo koliko je građana još uvijek traumatizirano Domovinskim ratom, ali i trenutnom agresijom na Ukrajinu. Izražavamo protivljenje nazadnim i agresivnim metodama kojima se služi "nova energija Grada" koja svoju energiju kanalizira obračunavajući se pucanjem po pticama u središtu grada, sječom zdravih stabala na Čepinskoj i kod Doma zdravlja, kirbajizacijom Osijeka gdje gradski i županijski očevi svečano otvaraju ringišpile, preuzimanjem nezasluženih zasluga završavanjem uspješnih projekata prethodnog vodstva grada i slično. Apeliramo na gradonačelnika da zaustavi ovo civilizacijsko nazadovanje i propadanje Osijeka!"


Ubrzo je iz Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Osijeka stigao i pisani odgovor, a vezano uz Program zaštite divljači na području grada Osijeka:


"Temeljem rješenja Ministarstva poljoprivrede, kao i prethodnoga mišljenja Ministarstva zaštite okoliša, a radi zaštite pučanstva od širenja zaraznih bolesti, ovlaštene osobe uz prisustvo policije obavile su redukciju golubova i vrana, a sve u skladu s Programom zaštite divljači na području grada Osijeka", stoji u priopćenju, a u Programu zaštite divljači na području Grada Osijeka sljedeće:

"Programom zaštite divljači na području Grada Osijeka za razdoblje 01. travnja 2018. do 31. ožujka 2028. (Službeni glasnik Grada Osijeka br 8/19) definirano je stanje na području Grada Osijeka, te vrsta i broja divljači i ostalih životinjskih vrsta koja obitavaju stalno ili se povremeno ili privremeno, zadržavaju na području grada. Odlukom o proglašenju površina izvan lovišta na području Grada Osijeka (Službeni glasnik Grada Osijeka br 8/19) utvrđena je površina izvan lovišta na području Grada Osijeka koja obuhvaća dijelove administrativnog područja Grada Osijeka s naseljima: Brijest, Briješće, Josipovac, Klisa, Nemetin, Osijek, Podravlje, Sarvaš, Tenja, Tvrđavica i Višnjevac. Grad Osijek s naseljima predstavlja naseljeno područje na kojem se ne ustanovljuje lovište, ali zbog povoljnih stanišnih čimbenika na njegovom području, stalno ili povremeno, obitava određeni broj divljači te ostalih životinjskih vrsta. Navedena divljač izravno ne ugrožava građane, ali u pojedinim slučajevima moguća je ugroza zdravlja (zoonoze), imovine (nalet na divljač automobilom, uništavanje usjeva) ili mira građana. Grad Osijek kao korisnik površina izvan lovišta sklopio je ugovor sa stručnom osobom za provedbu Programa zaštite divljači na području Grada Osijeka izv.prof.dr.sc. Ivicom Boškovićem", stoji u Programu uz dodatak kako se sve informacije u svezi provedbe Programa zaštite divljači na području Grada Osijeka (npr. postupanje po Protokolu za postupanje prilikom pojave divljači u naselju, organiziranje svih potrebnih radnji za uklanjanje divljači s površina na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta na području grada Osijeka i sl.) mogu dobiti na mobitel broj 098/ 787-974 ili putem e-maila: bivica01@gmail.com.

Golubovi u Osijeku

Golubovi u Osijeku

Foto: Radio Osijek / DL / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.