Hrvatski radio

Radio Osijek

"Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500 godina reformacije"

19.10.2017.

12:48

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku otvoren je dvodnevni znanstveni skup "Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500.obljetnice Lutherovih teza" .

Filozofski fakultet od svog osnutka organizira znanstvene skupove, a današnji je jedan od onih događaja koji je ostavio širok trag u svim područjima života u cijeloj Europi, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora, dr. Dubravka Božić - Bogović. "Reformacija je jedan od onih događaja u povijesti koji obilježava početak ranog novog vijeka. Ona obilježava prekretnicu koja znači stvaranje moderne Europe u smislu još većih pluralizama uključujući i vjerski.Utjecala je i na pismenost, protureformacijski pokret, katoličku obnovu koja donosi promjenu katoličkoj Europi i na međunarodne odnose, duboke političke utjecaje. Imala je utjecaj na sve", naglasila je dr. Božić - Bogović.
Jedan od organizatora skupa je i Visoko evanđeosko - teološko učilište. Dekan, dr. Peter Kuzmič ističe da je reformacija bitna, jer ona označava kraj srednjeg vijeka i početak moderne Europe, a 500-ta obljetnica nam daje prigodu da se osvrnemo na njezine odjeke u Europi pa i ovdje, na hrvatskom tlu gdje se, na žalost, Martina Lutera još uvijek psuje iako je on daleko najveći i najpoznatiji sin njemačkog naroda te je svojim djelom zaslužan za novu Europu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.