Hrvatski radio

Radio Osijek

Reforme u svim područjima su nužnost

26.09.2016.

15:32

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održan je znanstveni forum "Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u Hrvatskoj". Okupio je brojne stručnjake u području financija, ekonomije i gospodarstva.

Koje su to industrije koje mogu potaknuti transformaciju regionalne ekonomske strukture? Koje se prepreke u razvoju novog ekonomskog modela temeljenog na proizvodnji i izvozu, a koji nužno uključuje odgovornu državu na nacionanoj i rgionalnoj razini? Na koji način je mogujće potaknuti regionalni rast i zrazvoj uvažavajući opće postojeće okvire poslovnog i društevnog djelovanja, pitanja su na o kojima su raspravljali hrvatski ekonomski stručnjaci i gospodarstvenici. Cilj Foruma bio je okupiti stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme Republike Hrvatske u europskom i globalnom okruženju, te predstavile smjernice vezane uz poticanje konkurentnosti, ubrzanje gospodarkog rasta i ostvarnje potrebnog društvenog standarda. "Za pokretanje gospodarstva nužan je paket strukturnih reformi koji će obuhvatiti javnu upravu, obrazovanje, zdravstveni i mirovinski sustav, te upravljanje javnim poduzećima. Riječ je o reformama koje već dugo čekaju pa tako čekaju i novu Vladu, a koje su bitne za podizanje potencijalne stope rasta BDP-a", rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je kako očekuje da će nova Vlada stajati iza svojih odluka, te da reforme ne budu zaustavljene zbog parcijalnih interesa. Vlasnik Orbico grupe Branko Roglić smatra kako su prvi potezi koje nova Vlada treba napraviti smanjivanje troškova administracije i poreza i omogućavanje takvih uvjeta poslovanja poduzetnicima koji će im omogućiti ostvarivanje pozitivnih rezultata. Forum je organizirala Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku uz potporu Hrvatske udruge poslodavaca i ostalih partnerskih organizacija. 

Prije početka znanstvenog foruma potpisan je sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Hrvatske gospodarske komore i osječkog Ekonomskog fakulteta, čime bi se, uz ostalo, studentima i profesorima omogućilo sudjelovanje na stručnim konferencijama koje organizira HGK, te dolazak predavača na Ekonomski fakultet, rekao je predsjednik uprave HGK Luka Burilović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.