Hrvatski radio

Radio Osijek

Reformski prijedlozi HNS-a - liberalnih demokrata

20.05.2022.

12:12

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Stjepan Čuraj

Stjepan Čuraj

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Radni tjedan od 36 sati, jedinstveni natječaji za javne i državne službe te liberalizacija 2. mirovinskog stupa dio je reformskih prijedloga Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata. U Osijeku ih je predstavio predsjednik Stranke Stjepan Čuraj. 

HNS - liberalni demokrati predlažu smanjenje satnice u radnom tjednu - s obveznih 40 na 36 sati, s mogućnošću 32 sata, u slučaju da se radnik odrekne plaćenog dnevnog odmora, istaknuo je Čuraj.

Prvi i osnovni cilj je smanjiti radnu presiju, povećati zadovoljstvo radnika i očekivano doći do povećanja produktivnosti.

Od poreznih rasterećenja prijedlog je liberalizacija 2. mirovinskog stupa na način da radnici sami biraju hoće li ga uplaćivati. Od sadašnjih 5 posto žele da to bude 10 posto, ali po volji radnika. Time žele zadržati 2. mirovinski stup koji u svom portfelju ima više od 133 milijarde kuna, da krenu više s ulaganjima, potiču razvoj gospodarstva i rast svoga članstva.

HNS - liberalni demokrati predložit će i decentralizaciju poreza na dohodak, iz kojega se financiraju jedinice lokalne samouprave - gradovi, općine i županije. Predlažu njegovu liberalizaciju i u potpunosti prepusti jedinicama lokalne samouprave da one određuju visinu osobnog odbitka za svoje građane.

I na kraju predložit će i izmjenu načina prijema u javne i državne službe, odnosno jedinstveni natječajni sustav i jedinstvenu rang listu za pojedine struke. Kad se ona formira i otvori natječaj ljudi se prijavljuju i to im se uzima kao bodovanje na testiranju.

HNS će o ovim prijedlozima sljedećih mjesec dana tražiti mišljenje građana i jedinica lokalnih samouprava a kada se iskristaliziraju konačni izračuni i rezultati s terena, predstavit će ih koalicijskim partnerima vladajuće većine.


Stjepan Čuraj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.