Hrvatski radio

Radio Osijek

Regionalni centar pogrebne opreme u Đakovu

30.04.2016.

10:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đakovo će u narednih godinu dana dobiti regionalni centar pogrebne opreme. Najreprezentativniji objekt ovakvog profila u cijeloj Slavoniji i Baranji bit će smješten na križanju Gajeve i Doneganijeve ulice.

– Sadašnja je Univerzalova prodavaonica pogrebne opreme izgrađena prije više od 50 godina sa stropom od blata i slame, kako se to davno radilo, a krov zbog dotrajalosti prokišnjava. Prijedlog struke je da se ne ide u adaptaciju postojećeg objekta zbog izrazito lošeg stanja i narušene statike, već da se prione gradnji novog, budući da sadašnjim ograničenim kapacitetom i površinom sadašnji objekt ne zadovoljava potrebe tržišta. Kako danas imamo jedno od najljepših groblja u Hrvatskoj, jasno je kako je želja Grada Đakova ići u korak s vremenom, zadovoljiti sve zahtjevnije standarde tržišta i tako građanima omogućiti moderniziran i pristupačniji prateći program pogrebnih usluga i opreme, koji uostalom mora imati svako groblje. Prema Generalnom urbanističkom planu parcela je na kojoj će se nalaziti novi salon u zoni poslovnih namjena, pa će Grad kao vlasnik predmetnog zemljišta svom trgovačkom društvu i investitoru Univerzalu dati pravo građenja, kaže Goran Soldo, direktor Univerzala i predsjednik Gradskog vijeća Đakova.

Glavni ulaz u suvremenu prodavaonicu 200 kvadrata površine bit će na zapadnom pročelju zgrade, otkriva Univerzalov direktor Mile Kaselj, dok će pristup objektu biti moguć iz obje ulice s ugla. Salon cvijeća i pogrebne opreme projektiran je kao prizemna zgrada koja se sastoji od prodajnog prostora i spremišta, odnosno prostora namijenjenog aranžiranju cvijeća i izradi vijenaca. Prodajni prostor bit će podijeljen na dva dijela, pojašnjava Kaselj. U prednjemu je dijelu “izlog” za cvijeće i lampione, kroz koji se prolazi u izložbeno-prodajni salon pogrebne opreme. Gospodarski pristup atraktivnom objektu, čiji je dobar dio zidova u staklu, nalazit će se s južne strane.

– Postojeću trgovinu namjeravamo prenamijeniti u skladište. Dobivanjem novog salona Univerzal će steći neusporedivo bolje izglede u otvorenoj tržišnoj utakmici i povećati konkurentnost, dodaje Soldo. Ono što je puno važnije – građanima ćemo na jednome mjestu, u neposrednoj blizini groblja i kuće oproštaja ponuditi rješenja za sve pogrebne usluge po najvišim europskim standardima. Izgradnju regionalnog izložbeno-prodajnog centra, za koji se nadamo da će postati perjanica u pogrebničkoj djelatnosti, nominirat ćemo na natječaje za nepovratna sredstva ministarstava, ali i europskih fondova, tvrdi Soldo i dodaje da je idejno rješenje već završeno, a u tijeku je izrada glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.