Hrvatski radio

Radio Osijek

Regionalni centar za gospodarenjem otpadom Orlovnjak

04.02.2020.

14:49

Autor: Radio Osijek

foto http://www.ekos-orlovnjak.hr/

foto http://www.ekos-orlovnjak.hr/

Foto: - / -

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak jedan je od strateški najvažnijih projekata na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a danas je održana početna konferenciji o izradi studijske i projektno-tehničke dokumentacije tog EU projekta.

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak odobren u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020", a realizirat će ga tvrtka EKOS kroz četiri faze.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave Ivan Hampovčan prva je izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije o kojoj se upravo danas i razgovaralo, ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna: "85% je financirano od strane Ministarstva zaštite okoliša, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ostatak od dva milijuna i 250.000 kuna. Rok za izvršenje ovog temeljnog ugovora je 20 mjeseci, a on će dati odgovore o kakvoj uopće pričamo tehnologiji i kakva je tehničko-tehnološka podloga. Tek ćemo iz nje i iz uvjeta zaštite okoliša znati vrijednost cijelog projekta", rekao je Hampovčan i dodao kako se Centrom planira obuhvatiti cijelo područje Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske županije, te dijelovi susjednih Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a trebao bi godišnje zbrinuti 60.000 tona otpada od preko 500.000 stanovnika, ali isključivo onoga koji se ne može reciklirati.

Zamjenik Osječko-baranjskog župana Goran Ivanović napomenuo je kako se realizacija ovoga projekta predugo iščekuje jer je priča počela još 2008. godine: "Mislim da je ovaj dio Slavonije, Baranje i Srijem predugo čekao na ovu investiciju. Uspjeli smo konačno pokrenuti ovo što je stajalo godinama i ovaj početak nam daje za pravo da vidimo to svjetlo na kraju tunela i da se ovaj projekt privede kraju", rekao je osječko-baranjski dožupan Ivanović, dok je vukovarsko-srijemski Josip Dabro izrazio nadu kako se zbog kašnjenja u realizaciji neće plaćati penali: "Činjenica je da bi po zakonu trebalo biti penala, no mi ćemo sve dati od sebe da se novac koji je namijenjen ulaganju u Slavoniju u tu svrhu i utroši, a svojim ćemo znanjima se potruditi da ne dođe do plaćanja penala."

Prema prvim procjenama vrijednost cijelog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom je oko 300 milijuna kuna, no zbog poskupljenja građevinskih radova posljednjih godina iznos bi se mogao popeti i do 500 milijuna kuna, a u idealnim uvjetima i bez zastoja mogao biti završen za 4 godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.