Hrvatski radio

Radio Osijek

13:56 / 06.03.2020.

Autor: Monika Kralj

Regionalni dani EU fondova u Osijeku

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i korištenja EU fondova u Osijeku je održana edukacija o korištenju fondova Europske unije.

Osijek je jedan od 30 gradova u kojima je organiziran takav skup a bila je to i prigoda da Grad Osijek i Osječko-baranjska županija predstave projekte financirane sredstvima Unije te planirane projekte. Edukacija je dio informativno-edukativnog događanja "Regionalni dani EU fondova" putem kojih se mogu dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije a Regionalni dani obuhvaćaju besplatne edukacije, sajmove EU fondova i posjete uspješnim EU projektima u 30 gradova diljem Hrvatske. U Osijeku je održana i radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike".

Da je Osijek iskoristio sve što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Uniji te da ima ima respektabilnu listu realiziranih  projekata koji su u velikoj mjeri ostvareni uz pomoć sredstava Europske unije- ustvrdila je zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš. Ističe preko  83 milijuna eura ugovorenih projekata uz ocjenu da je Osijek natprosječno uspješan u planiranju, provedbi i realizaciji projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije te da je na čelu najuspješnije Urbane aglomeracije u Hrvatskoj.

Govoreći o projektima Osječko-baranjske županije, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak, među ostalim, izdvaja energetsku obnovu kao najveći zahvat u županiji a riječ je o  54 projekta u vrijednosti 178 milijuna kuna. Za taj je projekt došlo i priznanje- Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izdvaja i projektu Gospodarskog centra u Osijeku, revitalizacija lokacije bivšeg OLT-a, potporu  izgradnji novog KBC-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.