Hrvatski radio

Radio Osijek

Regionalni distribucijski centar

26.02.2021.

11:21

Autor: Mirta Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Počinje gradnja centra koji proizvođači čekaju godinama. Župan Ivan Anušić potpisao je Ugovor o gradnji s predstavnicima zajednice izvođača Projektgradnja plus i Osijek-Koteksom .

Potpisan je i ugovor o stručnom nadzoru nad građenjem Centra s tvrtkom H5  iz Zagreba. Župan Ivan Anušić pojašnjava da je riječ o projektu koji je dugo najavljivan te 3,5 godine pripreman kroz osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te osiguravanje sredstava za samu izgradnju Centra, vrijednog preko 100  milijuna kuna. " Strateški je to projekt za Osječko-baranjsku županiju koji će okupljati male proizvođače voća i povrća te i pružiti mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i Europske unije. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda, ponajprije zbog nedostatka ovakvih kapaciteta. Imat ćemo u sušaru, pakirnicu i sortirnicu te ekološku liniju za preradu voća i povrća koja će biti odvojena od ostatka standardne proizvodnje".  

"Projekt će se realizirati u tri faze. Planirani kapacitet iznosi 2.910 tona jabuka i ostalih voćarskih vrsta pogodnih za skladištenje. Od toga prostori 690 tona odnosi se na ekološku proizvodnju, a 220 tona za komercijalnu proizvodnju. Postoje i prostori koji će služiti za privremeno skladištenje voća i povrća, pa će ukupni smještajni kapacitet voća i povrća u RDC-u biti 3.298 tona. Objekt će se graditi na prostoru na 8.000 četvornih metara u Eko industrijskoj zoni Nemetin, a planirano je zapošljavanje 25 djelatnika i još 29 na određeno radno vrijeme”, dodala je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. 

Galerija
Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-
Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.