Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekonstrukcija ceste „sto nijansi sive” dobro napreduje

21.07.2022.

22:18

Autor: Radio Osijek/TM

Radovi na cesti između Sotina i Opatovca

Radovi na cesti između Sotina i Opatovca

Foto: VSŽ / -

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u ovome trenutku obnavlja se nekoliko cesta, a onu najčešće spominjanu u izvješćima HAK-a da je zatvorena do radova, koja je zbog brojnih „zakrpa” postala viralni hit, državnu cestu D2 kod Sotina i Opatovca danas je posjetio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Goran Martinović, rukovoditelj Hrvatskih cesta, Poslovne jedinice Osijek, iznio je tehničke detalje rekonstrukcije državne ceste D2 na relaciji Sotin-Opatovac vrijedne 19,3 milijuna kuna: „Hrvatske ceste kao investitor i Gradnja Osijek kao izvođač započeli su sa rekonstrukcijom ove ceste u travnju ove godine s rokom izvedbe od 12 mjeseci. U građevinskom i prometno-sigurnosnom smislu riječ je o jednoj od najzahtjevnijoj dionica zbog brojnih hupsera. Ovom rekonstrukcijom mijenjamo geometriju ceste a niveleta ceste se spušta tako da će cesta biti u nasipu. Cesta će se proširiti za metar, sa sadašnjih 6 na 7,1 metar. Povećava se i projektna brzina ceste uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije.“ U tijeku su i drugi poslovi Hrvatskih cesta na području Vukovarsko-srijemske županije među kojima je Martinović istaknuo: „Još smo prošle godine krenuli smo sa detaljnom rekonstrukcijom 14-te dionice državne ceste D2 koja ide od Vukovara do graničnog prijelaza Ilok te smo završili rekonstrukciju 4 km državne ceste između Šarengrada i Mohova kao i kilometar ceste u samom naselju Šarengrad. Ostaje nam još za rekonstruirati Iločku obilaznicu te dio državne ceste između Vukovara i Sotina za što postoji projekta dokumentacija.“


Danijela Vranjković, tehnička direktorica Gradnje i glavna inženjerka na gradilištu dionice državne ceste D2 od Sotina do Opatovca pojasnila je: „Radovi se izvode u dvije faze. Prva faza radova koja je u tijeku obuhvaća dionicu od 4,9 km dok će se radovi na preostala 2,9 km obaviti u drugoj fazi.“ Obzirom da građane najviše zanima dinamika radova Vranjković je najavila da je puštanje u promet prve faze planirano postavljanjem prvog sloja asfalta do početka rujna, a do izlaska zimske službe nastojat će ostvariti prometna prohodnost cijele ceste. „Određeni problemi sa rokovima uvjetovani su bili žetvom, ali sada nam je otvoren cijeli prostor te ne moramo više kružiti i dolaziti sa drugih strana do gradilišta.“, zaključila je Vranjković.


Dekanić je upravo na tom dijelu započeo je obilazak aktivnih gradilišta Hrvatskih cesta na području Vukovarsko-srijemske županije. Tom prilikom se osvrnuo na cjelokupno stanje cestovne infrastrukture na području županije: „Godinama nije bilo većih radova te sada nastojimo ući u dobru dinamiku, u rekonstrukciju i izgradnju velikog broja kilometara cesta. Želim naglasiti da se uz ovu dionicu također gradi Srijemska granična transverzala Ilok-Šarengrad gdje su radovi u tijeku.“ Župan Dekanić je zadovoljan dinamikom radova na gradilištima koje je obišao, a riječ je o radovima na sanaciji opasnog mjesta na državnoj cesti DC 46 u Ivankovu te radove na izgradnji kružnog toka u tom mjestu kao i radove na sanaciji kolnika državne ceste D55 dionica te prilaza graničnom prijelazu Županja.

„Radovi će prema izjavama izvođača i prema procjeni stručnih osoba biti završeni kako je i planirano. Stanovnike kraja na čijem području se provode radovi, gdje je bilo preusmjeravanja prometa molim za strpljenje te vjerujem da više neće biti razloga za njihovo negodovanje. Ovo ljetno vrijeme najbolje je za radove, kada najbrže napreduju te sam siguran da će ovom dinamikom biti završeni u roku. To znači da bi sanacija državne ceste D2 trebala biti završena u ožujku, travnju iduće godine,“ rekao je Dekanić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.