Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekordna zaposlenost i nikad manji broj nezaposlenih

18.05.2023.

14:21

Autor: HRT Radio Osijek

Župan Anušić i pročelnica Katavić Milardović

Župan Anušić i pročelnica Katavić Milardović

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

O aktualnom stanju gospodarstva i aktivnostima Osječko-baranjske županije na tom planu bilo je riječi na konferenciji za medije na kojoj su govorili župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović. Ujedno su predstavili mjere, projekte i potpore koje gospodarstvenicima osigurava Županija te tako daje svoj doprinos pozitivnim gospodarskim kretanjima. 

Govoreći o pozitivnim gospodarskim pokazateljima župan Ivan Anušić ustvrdio je kako osječkobaranjsko gospodarstvo ide uzlaznom putanjom, a podsjetio je i kako se radi o trendu koji je prisutan na području županije unazad nekoliko godina.  Tome u prilog najviše govore brojke zaposlenih i nezaposlenih koje su rekordno visoke odnosno niske. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem travnja ove godine na području Osječko-baranjske županije bilo zaposleno 92.238 osoba, što je 1.787 osoba više nego u travnju 2022. godine, a to je rekordno visoka zaposlenost na području Županije. Jednako tako, krajem travnja bilo je evidentirano 13.408 nezaposlenih osoba, odnosno 443 osobe (3,2 %) manje nego prethodni mjesec i 1.421 osoba (9,6 %) manje nego u travnju 2022. godine, što je rekordno niska nezaposlenost, poručio je župan dodavši kako su rekordne i brojke koje se tiču broja aktivnih obrta kojih je 451 više u odnosu na isto razdoblje lani. 


Ipak, ono u čemu OBŽ i dalje prilično zaostaje u odnosu na državni prosjek jesu plaće, a taj jaz se pokušava premostiti i s brojnim županijskim potporama poduzetnicima. Za te svrhe ove će godine iz županijskog proračuna biti izdvojeno 325 tisuća eura istaknula je pročelnica za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović. Početkom svibnja Županija je objavila četiri javna poziva za poduzetnike i institucije poduzetničke podrške ukupne vrijednosti 325.000,00 eura. To su javni pozivi za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja za koji je osigurano 260.000,00 eura, zatim za promotivne aktivnosti 27.000,00 eura, za informiranje i obrazovne aktivnosti 14.000,00 eura te za savjetovanje i mentoriranje poduzetnika 24.000,00 eura. Javni pozivi su otvoreni su do utroška sredstava, najkasnije do 29. rujna 2023. godine. Županija provodi i niz drugih projekata namijenjenih poduzetnicima. To su recimo projekti koje provodimo u suradnji s HBOR-om, a to je i sufinanciranje kamate na poduzetničke kredite, pa imamo vrlo povoljne kamate, za određene kategorije korisnika 0 %. Tu su i stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva, gdje trenutno nudimo najpovoljnije kamate koje uopće postoje u RH, a za krajnjeg korisnika kreću se već od 0,78 %. Imamo i projekt Poduzetnički obzor i besplatne edukacije za poduzetnike, projekt učeničkog poduzetništva i druge kojima razvijamo poduzetničku klimu i stvaramo dodatne pretpostavke u kadrovima i infrastrukturi za daljnji razvoj poduzetništva, naglasila je Katavić Milardović.


Osim toga, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provode se i brojni projekti poticanja zapošljavanja preko kojih je dosad educirano više od 1100 nezaposlenih osoba. Trenutačno su tako aktivni Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije klasične i korektivne tehnike šminkanja za 27 dugotrajno nezaposlenih žena, te novi blok radionica pod nazivom „MATHOS Web Development Bootcamp“ za 20 nezaposlenih osoba .


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.