Hrvatski radio

Radio Osijek

11:17 / 16.10.2020.

Autor: Radio Osijek/TM

Rekordne 123 novozaražene osobe u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: Sophy.hr

Foto: Sophy.hr

Foto: - / -

"Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za čak 123 osobe, što je daleko najveći broj pozitivnih u jednom danu od početka epidemije", priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. U samoizolaciji je danas gotovo 1600 ljudi.

U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađena su 504 uzorka, a u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ još 137, što je ukupno 641 uzorak. Od tog broja za područje Osječko-baranjske županije odnosi se 474 uzoraka od kojih su 123 pozitivna. Po mjestima stanovanja najviše (51) novopozitivnih osoba je iz Osijeka, a slijede Đakovo (13), Čepin (10), Belišće (6), Našice (5) i Tenje (4). Po dvije novopozitivne osobe su iz Valpova, Bilja, Bizovca, Gata, Ivanovca, Sarvaša, Šljivoševaca, Velimirovca i Višnjevca, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Antunovac, Brezik Našički, Cret Bizovački, Čepinski Martinci, Dalj, Ernestinovo, Koritna, Koška, Petlovac, Potnjani, Punitovci, Silaš, Strizivojna, Široko Polje, Viljevo i Vinogradci. Novopozitivne osobe dakle žive u 31 naselju na području županije.
Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalazi 51 pacijent koji je obolio od COVID-19 (što je 14 više nego dan ranije), od kojih su četiri na respiratoru.
Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ jučer su odredili samoizolaciju za 316 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.587 osoba.
Policija je obavila 167 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju, u Osijeku, provjeravanu osobu nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Inspektori Civilne zaštite u zadnja 24 sata proveli su 38 nadzora, a u sedam slučaja utvrdili nepravilnosti te poduzeli mjere za njihovo otklanjanje.
Kako je Policijskoj upravi osječko-baranjskoj za vikend najavljeno 20 javnih okupljanja, te sukladno već donesenim odlukama Županijskog stožera civilne zaštite, djelatnici i službenici civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata tijekom vikenda poduzimat će pojačani nadzor objekata i javnih okupljanja.
Članovi Županijskog stožera civilne zaštite na današnjoj su sjednici informirani je na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek na koronavirus pozitivno 12 liječnika, na Klinici za kirurgiju 6 liječnika te na Klinici za unutarnje bolesti jedan liječnik. Većina su asimptomatski, dok 5 liječnika ima blage simptome. Ukupno je pozitivno 16 medicinskih sestara, većina je bez simptoma ili imaju blage simptome. Nitko od djelatnika Respiracijskog centra nije pozitivan na COVID-19. Kako ističu u KBC-u, u tijeku je daljnja obrada i prilagodbe organizacije rada, a sljedećih desetak dana bit će usporen operacijski program na Klinici za kirurgiju, dok će ostale operativne struke raditi normalno. Međutim, KBC Osijek je u potpunosti spreman na prijem većeg broja pacijenata, naravno ako bude potrebe za tim. Smještajni kapaciteti od početka epidemije do danas osigurani su u dovoljnom broju te se sukladno okolnostima i epidemiološkoj situaciji po potrebi povećavaju. Iskustvo koje djelatnici imaju od prvog dana epidemije omogućuje im brzu prilagodbu svim novim okolnostima i izazovima, a broj novozaraženih djelatnika ne utječe na odvijanje normalnog procesa rada.
Stožer također upozorava i na povećanje broja pozitivnih i osoba u samoizolacija u školama i na fakultetima. U posljednja 24 sata među novopozitivnim osobama su i sedam učenika te dva djelatnika fakulteta, dok od 316 novih kontakata u samoizolaciji 113 su učenici i studenti.

zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, doc.dr. Krunoslav Šego u programu Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.