Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekordni broj zaraženih u OBŽ, bolnički kapaciteti sve popunjeniji

21.11.2020.

12:00

Autor: Radio Osijek

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

"Ne bih želio ulijevati lažni optimizam, stvari će se komplicirati" rekao je za program Radio Osijeka voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i kliničke infekcije osječkog KBC - a Domagoj Drenjančević, komentirajući današnji visoki broj novozaraženih i umrlih.

U Osječko-baranjskoj županiji preminulo je osam osoba, a 243 na posljednjim su testiranjima pozitivne na koronavirus. 
"Za sada možemo izdržati pritisak u osječkom Kliničkom bolničkom centru s obzirom na naše kapacitete, no pripremamo se i za mogućnost još većeg porasta broja novozaraženih. Testiranja traju, čekamo nove podatke. Kapaciteti osječkog KBC-a bitno su prošireni kada je našička Opća bolnica postala covid centar, no i tu postoji ograničenje pa se ne isključuje i uporaba mjesta u Gradskom vrtu", kaže Drenjančević.

"Od ukupnog broja zaraženih, možemo računati da će 10 do 15 posto imati teže simptome bolesti te biti hospitalizirani s mogućom oksigenom terapijom. Ne možemo govoriti o vremenskim odrednicama i prognozirati događaje, no sa sigurnošću možemo reći da sve ovisi o tomu kako će građani provoditi mjere.
Od svih danas testiranih uzoraka u Osječko-baranjskoj županiji, više od 40% je pozitivnih. "To nam govori da na testiranja dolaze uglavnom simptomatski bolesnici to jest ciljana populacija, te da je bolest vrlo proširena. Ponavljam, neće svi trebati bolničko liječenje, no ta brojka raste iz dana u dan i, kako hospitalizacija ne traje samo jedan dan, kapaciteti su nm sve popunjeniji. U ovom je trenutku zauzeto 60 posto respiratora, ali je teško govoriti o nekim stalnim brojkama jer se i stanje pacijenata i popunjenost kapaciteta - stalno mijenjaju", zaključuje doktor Drenjančević.

Domagoj Drenjančević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.