Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekordnih 237 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

17.11.2020.

09:23

Autor: Radio Osijek/TM

Rekordnih 237 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

Rekordnih 237 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: - / -

U osječkom su KBC-u preminule tri osobe, u novogradiškoj bolnici jedna. Osječko-baranjska županija bilježi rekordan broj zaraženih evidentiranih u jednom danu - 237. Požeško-slavonska ima 64 nova slučaja, što je najveći broj u 24-satnom razdoblju.

U Vukovarsko-srijemskoj su 92 novozaražena, Brodsko-posavskoj je 35, Virovitičko-podravskoj 17.

U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata testirano je ukupno 650 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 237 bilo pozitivno na koronavirus, što je najveći broj zaraženih osoba u jednom danu od početka epidemije. Tri osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 59 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše ih je s područja Osijeka (76), Valpova (32), Našica (24), Donjeg Miholjca (22), Đakova (13), Belišća (11) i Belog Manastira (4). Sedam novopozitivnih su iz općine Čepin, po četiri iz općina Bizovac, Koška, Magadenovac i Viškovci, po tri Đurđenovca i Petrijevci, po dvije iz općina Bilje, Donja Motičina, Feričanci, Marijanci i Šodolovci, a po jedna s područja općina Čeminac, Darda, Draž, Drenje, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Podravska Moslavina, Punitovci, Satnica Đakovačka, Strizivojna, Trnava, Viljevo, Vladislavci i Vuka.
Na bolničkom liječenju nalazi se 205 osoba oboljelih od covida-19 – 168 pacijenata je u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice 37.
U posljednja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-u Osijek preminule su tri osobe oboljele od covida-19; dvije ženske osobe (iz Petlovca rođena 1935. godine i iz Sarvaša rođena 1940. godine) te muška osoba iz Valpova rođena 1941. godine. Uz covid-19 preminuli su imali i druga teža oboljenja.
Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.351 osoba. Policija je provela 33 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji te jednu po dojavi građana, no sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 165 osoba – 92 nalaza su bila pozitivna na koronavirus. 29 novozaraženih je iz Vukovara, 14 iz Vinkovaca, 5 iz Privlake, 4 iz Iloka, 3 iz Borova, po 2 iz Bršadina, Čakovaca, Ivankova, Novih Mikanovaca, Opatovca, Rokovaca, Soljana, Tordinaca i Vrbanje i Županje, te po jedna osoba iz Bobote, Cerne, Gaboša, Gradišta, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Lovasa, Nuštra, Otoka, Pačetina, Petrovaca, Sotina, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca, Tompojevaca i Trpinje, izvijestio je Stože civilne zaštite te županije. Na liječenju u bolnici je 61 osoba, dok se 482 nalaze u kuićnoj izolaciji. Među zaraženima je 55 djelatnika iz sustava zdravstva (15 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 28 nastavnika i 44 učenika. Od početka epidemije na području županije obavljeno je 21451 testiranje, zaražena je 3341 osoba, od kojih se 2745 oporavilo, a 53 je preminulo. U samoizolaciji na području županije je 1066 osoba – iz sustava zdravstva 36 (10 liječnika, 16 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 65 nastavnika i 665 učenika.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 64 nova slučaja zaraze koronavirusom što je najveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije koronavirusa. Na području županije trenutno je 257 osoba pozitivno na koronavirus. Pod nadzorom liječnika u bolnici je 28 osoba. Preventivna mjera samoizolacije određena je za 486 osoba. 

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 9 vjerojatno pozitivnih (potvrđenih antigenskim testiranjem). Među novozaraženima najviše ih je iz Slavonskog Broda (18), a ostali su iz Garčina, Oriovca, Brodskog Stupnika, Cernika, Gundinaca, Okučana, Sibinja, Sikirevaca, Velike Kopanice i Vrpolja. Pet osoba je s prebivalištem u drugim županijama, a jedna je iz Bosne i Hercegovine. U novogradiškoj bolnici preminula je jedna žena (1933. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 26. Hospitalizirano je ukupno 67 osoba (7 manje nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici je 50 pacijenata, a u novogradiškoj bolnici 17. Devet hospitaliziranih je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.533 osobe (174 osobe više nego prethodni dan).

Na području Virovitičko-podravske županije 17 je novozaraženih virusom SARS-CoV-2, a među njima je i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, koji je to objavio na svom Facebook profilu. "Pandemija koja je zahvatila cijeli svijet nažalost nije zaobišla ni mene, nakon testiranja pozitivan sam na koronavirus. Sjednicom koja je sazvana za 17. studenoga neću predsjedavati", napisao je Janečić.
Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 28 oboljelih, a u KBC Osijek je četvero pacijenata iz Virovitičko-podravske županije, izvijestio je u ponedjeljak navečer Županijski stožer civilne zaštite. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 1120 osoba, a umrlo je 20.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.