Hrvatski radio

Radio Osijek

Rekordnih 534 novozaraženih - čak 326 iz OBŽ, 14 preminulih

25.11.2020.

11:02

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj je umrlo sedam, Brodsko-posavskoj 4, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji tri osobe pozitivne na koronavirus. U četiri slavonske županije 534 su nova slučaja zaraze - čak 326 je u Osječko-baranjske, što je daleko najveći broj novozaraženih u jednom danu do sada.

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđeno je čak 326 pozitivnih nalaza na koronavirus, što je najveći broj zaraženih osoba u jednom dana u proteklih devet mjeseci, odnosno od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Sedam osoba je umrlo, izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano ukupno 628 uzoraka za osobe s područja Osječko-baranjske županije. Među novozaraženima najviše ih je iz Osijeka(148), slijede Đakovo (34), Valpovo (25), Čepin (24), Belišće (22), Beli Manastir (8), Našice (6), Petrijevci (6), po pet imaju Antunovac i Čeminac, po četiri Donji Miholjac, Bilje, Bizovac i Darda, po tri Erdut i Punitovci, po dvije Đurđenovac, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Popovac, Semeljci i Strizivojna, a po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Draž, Feričanci, Jagodnjak, Podgorač, Satnica Đakovačka, Viškovci i Vuka. S povećanjem broja pozitivnih osoba povećava se i broj hospitaliziranih, pa je tako trenutno na bolničkom liječenju ukupno 219 osoba oboljelih od COVID-19, i to 182 osobe u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice je 37 pacijenata.
U KBC-u Osijek preminule su četiri ženske osobe (iz Popovca rođena 1932. godine, iz Ivanovca rođena 1950. godine, iz Valpova rođena 1942. godine i iz Osijeka rođena 1938. godine) i dvije muške osobe (iz Batine rođen 1928. godine i iz Belog Manastira rođen 1962. godine). U Općoj županijskoj bolnici Našice preminula je muška osoba iz Valpova rođena 1936. godine.
U samoizolaciji se na području OBŽ nalazi ukupno 1.878 osoba. Policija je provela 36 provjera osoba u samoizolaciji, i to 35 samoinicijativnih provjera u kojima su svi zatečeni na prijavljenoj adresi, međutim prilikom provjere dojave građana za jednu osobu iz Višnjevca utvrđeno je kršenju propisane mjere samoizolacije.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Tri osobe su preminule. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminula je jedna osoba (M – 1950. godište), a dvije su osobe preminule u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M - 1933. i M – 1949. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 47. Na bolničkom je liječenju 67 covid pacijenata (2 osobe više nego prethodni dan). Jedanaest hospitaliziranih je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.885 osoba (316 osoba više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 293 osobe od kojih su 84 bile pozitivne na koronavirus. Četiri osobe su umrle, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. 22 novozaražene osobe su iz Vukovara, 15 iz Vinkovaca, po 7 osoba je iz Otoka i Ivankova, 6 iz Županje, 3 iz Lipovca, po 2 iz Bobote, Bokšića, Borova, Bošnjaka, Štitara te po jedna osoba iz Apševaca, Babine Grede, Berka, Bogdanovaca, Gradišta, Komletinaca, Nijemaca, Novih Jankovaca, Privlake, Soljana, Šiškovaca, Tovarnika, Trpinje i Vrbanje. Na bolničkom je liječenju zbog covida 61 pacijent, dok se 514 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji. Među njima je 41 djelatnik iz sustava zdravstva (9 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvenih radnika), dok je iz sustava obrazovanja na SARS-CoV-2 pozitivno 38 nastavnika i 36 učenika. Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji testirano je 23499 osoba, koronavirusom je ukupno bilo zaraženo 4057, od kojih se 3415 oporavilo, a 67 je preminulo. U samoizolaciji na području županije je 1161 osoba – iz sustava zdravstva 23 (8 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalazi 53 nastavnika i 592 učenika.

U posljednjem 24-satnom razdoblju područje Virovitičko-podravske županije bilježi 26 novozaraženih, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Najviše ih je srednje životne dobi (15), a dolaze iz Virovitice (9), Slatine (5), Špišić Bukovice (3), Pitomače (3), Mikleuša (2), Sopja (1), Crnca (1), Nove Bukovice (1) i Orahovice (1). "U Općoj bolnici Virovitica trenutno je 38 COVID-19 pacijenata. Njih šestero, jučer je pušteno kućama, ali došlo ih je petero. Jedan od njih je pacijent koji se vratio iz KBC-a Osijek. Istodobno, jedan pacijent je iz Virovitice premješten u KBC Osijek i nalazi se na respiratoru, te ih je trenutno u Osijeku – četvero", stoji u priopćenju.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 209 uzoraka, od kojih je 13 pozitivnih. Na tom su području trenutno aktivna 283 slučaja zaraze koronavirusom – 36 je na bolničkom liječenju, a 247 osoba je u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 698 kontakata zaraženih osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.