Hrvatski radio

Radio Osijek

Rešetar jedini kandidat na prijevremenim izborima za načelnika općine Čeminac

06.09.2022.

14:12

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Čeminac

Čeminac

Foto: HRT / Radio Osijek

Iako se prijevremeni izbori za načelnika općine Čeminac  trebaju održati za 15-ak dana, njihov je rezultat već poznat, s obzirom da je za njih pristigla samo jedna pravovaljana kandidatura ona nezavisnog Danijela Rešetara, kandidata grupe birača.

U nedjelju, 18. rujna, od 7 do 19 sati bit će otvorena četiri biračka mjesta na kojima će svoje pravo moći ostvariti oko 2.400 birača, a na izbornom će se listiću naći samo jedno ime.

Općina Čeminac prijevremeno bira načelnika nakon što je njezin dugogodišnji načelnik Zlatko Pinjuh završio u istražnom zatvoru i podnio ostavku na svoju dužnost čime mu je prestao mandat.

U istražnom se zatvoru nalazi od konca travnja nakon što je USKOK protiv njega i još četiri osobe pokrenuo istragu zbog sumnje da su općini nanijeli financijsku štetu u iznosu od 426.000 kuna.

Mjesto općinskog načelnika, vrlo je izvjesno, nakon izborne nedjelje pripast će Rešetaru koji je sa Pinjuhom odmjerio snagu na redovnim lokalnim izborima u svibnju prošle godine, no pobjedu je, s gotovo 60 posto osvojenih glasova, odnio Pinjuh.

Od Rešetara, koji je osvojio nešto manje od 14 posto glasova, više je glasova dobio i HDZ-ov kandidat Zoran Dušić, gotovo 27 posto.

Pinjuh je slavio i na izborima za Općinsko vijeće – njegova Hrvatska narodna lista osvojila je većinu, osam vijećnika, HDZ tri, a kandidacijska lista grupe birača s Rešetarom na čelu dva mjesta.


Pinjuh je za promidžbu koristio resurse općine 

No, Pinjuhovo zadovoljstvo sa svibanjskim izborima prošle godine nije dijelilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je, pregledavajući kako su sudionici lokalnih izbora  financirali promidžu, utvrdilo da Pinjuh nije postupao u skladu sa zakonom, pa je ostao bez prava na naknadu izbornih troškova u iznosu od pet tisuća kuna. DIP je utvrdio da je Pinjuh za promidžbu koristio općinski novac, prostorije i službena vozila iako zakon to izrijekom brani.

Ishod poznat prije izbora – u Hrvatskoj nije rijetkost


Da je njihov rezultat poznat i prije nego se izbori održe, u Hrvatskoj nije nova stvar, tako je na lanjskim lokalnim izborima oko deset posto gradova i općina, od njih 555, znalo imena svojih gradonačelnika i načelnika prije izbornog dana, jer se u njima kandidirao samo po jedan kandidat.  


Danijel Rešetar, jedini kandidat na prijevremenim izborima za načelnika Općine Čeminac

Danijel Rešetar, jedini kandidat na prijevremenim izborima za načelnika Općine Čeminac

Foto: HRT / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.