Hrvatski radio

Radio Osijek

18:49 / 15.03.2022.

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Resocijalizacija beskućnika

Caritasov centar za prihvat beskućnika

Caritasov centar za prihvat beskućnika

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Caritasovom osječkom centru za prihvat beskućnika počeo je niz radionica koje će se održavati do 18. ožujka.

U sklopu priprema za predstavu koju korisnici redovito priređuju za mališane, korisnike Caritasovog Centra za dijete Osijek, prvog dana održana je dvosatna dramsko-glazbena radionica.

U Centru za prihvat beskućnika, koji djeluje u okviru Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije, odnosno Caritasa Osijek,  od 2006. godine kontinuirano provode projekt pod nazivom Resocijalizacija beskućnika.

Projekt je usmjeren na korisnike Centra za prihvat beskućnika, kojih trenutno ima dvadesetak, a koji su uslijed raznih životnih okolnosti ostali bez krova nad glavom.

Sam projekt obuhvaća razne aktivnosti: od radionica usmjerenih na upoznavanje s pravima iz radnog i socijalnog prava, radionica koje ih upoznaju sa zdravstvenim rizicima bolesti ovisnosti kao i načinima liječenja, do radionica koje vode osnaživanju i jačanju njihovih osobnih resursa, a vode ih psihologinja, socijalna radnica i pedagog. Za vrijeme trajanja projekta provode se i kreativne radionice u kojima beskućnici izrađuju ukrasne predmete i čestitke, koje se po završetku projekta prodaju, a sav prihod ide za potrebe beskućnika. Iskustvo u provođenju prethodnih godina, pokazalo je da im navedene vještine i informacije, olakšavaju da ponovno započnu samostalan život.

voditeljica programa Marina Tadić