Hrvatski radio

Radio Osijek

Revitaliziran Osječki pješački put

05.10.2019.

19:12

Autor: Radio Osijek

Foto; HRT/Miroslav Lačanin

Foto; HRT/Miroslav Lačanin

Foto: - / -

Dvjestotinjak planinara iz planinarskih društava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i rekreativaca prohodalo je danas Osječki pješački put dug 12,4 kilometara .

Pješačilo se od Trga Ante Starčevića, preko Tvrđe, Copacabane i Zoološkog vrta do Udičarskog doma na ušću Karašice rutom utvrđenom još 1971. kao Osječki pješački put.
Pješačenje je organiziralo Hrvatske planinarsko društvo Bršljan-Jankovac u suradnji s Gradskim savezom sportskih društava „Sport za sve“ i njiovom akcijom „Zdravko je krenuo“, a prehodalo se 12,4 kilometara za tri i pol sata.
Osječki pješački put revitaliziran je upravo na Dan pješačenja, ističu u HPD-u Bršljan Jankovac: „Nastoji se podići svijest građana naše županije o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije od bolesti suvremenog doba.“
Osječki pješački put 1971. trasirao je i markirao Miroslav Matošević. U pravilniku koji je otisnut u iskaznici OPP-a napominje se kako je „put osnovan sa svrhom da građane grada Osijeka izvede iz zatvorenih i skučenih prostora te zagađenog zraka od različitih postrojenja u nezagađene šume i livade bližeg područja u rekreativnom smislu pod lozinkom „Pješke u starost“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.