Hrvatski radio

Radio Osijek

Rezultati sadnje stabala u Osijeku u 2019. godini

18.12.2019.

12:00

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Rezultate sadnje stabala na javnim zelenim površinama na području Osijeka u 2019. godini predstavili su na kupalištu Kopiki zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i Jasenka Vizentaner iz Odsjeka za komunalno godspodarstvo.

"Htjeli smo na kraju godine rezimirati stanje urbanog zelenila u Gradu. Današnja je lokacija prigodna s obzirom da je u tijeku sadnja žalosnih vrba koje su na neki način kroz povijest bile i simbol Kopike. Preko puta se nalazi nova biciklistička staza pa bih htio naglasiti da smo na području od Elektrinog igrališta do Bastiona nadopunili drvored i zasadili japanske sofore. Od topova prema Vodenim vratima zasadili smo ukrasno grmlje uz biciklističku stazu, s obzirom da nismo imali dozvolu i mogućnosti saditi stabla. Ono što je struka naznačila kao najbolje vrijeme za  obnovu fonda stabala je upravo sad. Kroz ovu je godinu samo iz gradskog proračuna izdvojeno više od milijun kuna za obnovu i razvoj urbanog zelenila. Osnovni je cilj bio maksimalno ublažiti klimatske promjene, ali i građanima te budućim naraštajima osigurati zdrav i siguran okoliš i hladovinu. Tijekom ove godine na prodručju svih naselja u samom Gradu na javnim zelenim površinama posadili smo 1900 stabala a 100 lokacija. Četiri je puta više stabala zasađeno ove godine u odnosu na broj uklonjenih stabala, dok je broj novoposađenih stabala devet puta veći nego što je posađeno do 2017.", istaknuo je na konfereniciji za novinare zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Jasenka Vizentaner iz Odsjeka za komunalno gospodarstvo prisjetila se vremena kad su jednom davno ljudi smatrali drveće darom bogova. "Mi u ovo naše doba jako dobro znamo koliko su stabla važna za život ne samo ljudi, nego i svih ekoloških sustava na zemlji. Prepoznali smo sve potrebe našeg Grada i u skladu sa zakonima struke posadili 56 vrsta kultuvara. Na taj smo način poštovali bioraznolikost. Održivost i potrajnost smo poštovali u tome šro smo rekli da želimo stabla koja mogu živjeti dugi niz godina, ali smo ih prilagođavali klimi (uključujući globalno zatopljenje), tlu, samoj površini i položaju. Sadili smo i preko 300 komada od jednod kultivara, ali i pojedine u znaku broja jedan. Najviše je posađeno obične tise (koja čini našu staru živu ogradu u Sakuntala parku), običnog koprivića i običnog graba. Prvi su put u Osijeku posađeni magnolija pod imenom genie na Trgu bana Josipa Jelačića te kultivar javora negundovca - flamingo u blizini dječjeg igrališta u Tenji".               

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.