Hrvatski radio

Radio Osijek

Rika jelena privukla – lovce

12.09.2013.

15:26

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rika jelena, koja je upravo ovih rujanskih dana najjača, privukla je mnoge inozemne lovce u lovišta Podunavlje - Podravlje kojim gospodare Hrvatske šume Osijek.

Prema riječima voditelja Uprave Hrvatskih šuma Osijek Borisa Ljubojevića, stanje divljači je dobro o čemu svjedoči i podatak da je među brojnom trofejnom divljači tijekom ove rike odstrijeljen i zlatni jelen s rogovljem od 232 točke. U tom lovištu u sklopu kojega je i svjetski poznato tikveško lovište, nalazi se matični fond od oko 1400 grla jelenske divljači i 1000 divljih svinja.
Nakon rike jelena, koje je počela ove godine početkom rujna a trajat će otprilike do kraja rujna, slijede skupni lovovi, na kojima opet sudjeluje velik broj inozemnih lovaca, rekao je Ljubojević. Dodao je kako je prošle godine rika jelena počela ranije, sredinom kolovoza, objasnivši kako je ove godine prirodu, pa tako i prirodna staništa divljači pogodila prvo visoka voda, a zatim velika suša, što sve utječe na "ljubavni zov jelena".
Cijena odstrijeljenog zlatnog jelena procijenjena je na 150.000 kuna, a inače cijene "zlatnih jelena" u lovištima Hrvatskih šuma kreću se od 55. 000 kuna pa na više ovisno o broju zlatnih točaka rogovlja, rekao je Ljubojević.
Naglasio je kako se u lovstvo ulažu i velika sredstva, te da struka vodi brigu o kontroliranom uzgoju. Skupni lovovi, koji su vrlo atraktivni, imaju upravo za cilj da odstrelom divljači reguliraju broj matičnih grla, kako se ne bi previše razmnožili.
Lovište Pudunavlje - Podravlje prostire se na 26. 000 hektara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.