Hrvatski radio

Radio Osijek

21:30 / 21.11.2019.

Autor: Radio Osijek/mp

Robert Frank: "Dosadni naslovi danas ne prolaze"

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

„Cenzura i autocenzura u novinarstvu i medijima" bila je tema razgovora s dugogodišnjim istraživačkim novinarom i aktualnim glavnim urednikom dnevnih novina „Glas Istre", koji je u Knjižnici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku okupio studente medijske kulture.

Uvijek je bilo prijetnji i teških situacija kojima sam i osobno godinama bio izložen. No bez obzira na to, ovo je posao koji se živi. Ne mogu zamisliti da novinari imaju radno vrijeme, da u 15 sati idu kući - rekao je Frank. U razgovoru sa studentima Frank je naglasio da su, nažalost, najčitaniji tekstovi na portalu vrlo često oni najbanalniji, pa ih upitao -što očekuju u budućem zanimanju. Razgovor s glavnim urednikom Glasa Istre vodio je asistent na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije Tomislav Levak. 

Pritisak je uvijek postojao

Robert Frank je istaknuo da se mediji uvijek sukobljavaju s politikom i krupnim kapitalom te da su im u toj borbi jedina podrška čitatelji i, u slučaju Glasa i Istre, Uprava i vlasnik koji njega kao glavnog urednika podržavaju. Izrazio je žaljenje što većina publike vapi za besplatnim sadržajem, jer smatra da se time podcjenjuje intelektualni rad novinara. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.