Hrvatski radio

Radio Osijek

Rodna kuća Lavoslava Ružičke s novim postavom

20.09.2022.

23:08

Autor: Marija Vukasović Petrinović

“raSTEM -  razvoj STEM-a u Vukovaru"

“raSTEM - razvoj STEM-a u Vukovaru"

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U okviru EU projekta "raSTEM - razvoj STEM-a u Vukovaru", koji provodi Mirovna grupa mladih Dunav zajedno s partnerima, Europskim domom Vukovar, FERIT-om, Tehničkom školom Nikole Tesle, Gradom Vukovarom, Razvojnom agencijom Vukovar (VURA) i Gimnazijom Vukovar večeras je u Ružičkinoj kući svečano otvoren opremljeni i rekonstruirani prostor - postav Znanstvenog escape rooma i Tehničko robotičkog kabineta.

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 2,7 milijuna kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Nakon što su okupljene pozdravili ravnateljica Javne ustanove u kulturi „Hrvatski dom Vukovar“ - Ivanka Miličić i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, voditeljica projekta – Martina Uglik i predsjednik Mirovne grupe mladih Dunav Saša Bjelanović predstavili su postave, prezentirali buduće aktivnosti i posjetitelje proveli kroz novouređeni prostor. Zainteresirani posjetitelji imat će priliku proći određene zadatke escape rooma na temu Lavoslava Ružičke. Osim utjecaja na popularizaciju STEM-a, i razvoja znanja i vještina povezanih sa znanošću, projekt će utjecati i na popularizaciju rada nobelovca Lavoslava Ružičke i značaja putem stalnog postava znanstvenog escape rooma, koji će obuhvaćati sve grane znanosti i na taj način učiniti znanost atraktivnom za djecu i mlade. Kreirat će se i kabinet za informatiku i robotiku, u kojem će se provoditi robotički kampovi. Razvijeni sadržaji bit će dostupni krajnjim korisnicima putem video igre koja će se razviti u okviru projekta i na inovativan način omogućiti pristup i popularizaciju STEM-a, istaknula je voditeljica projekta Martina Uglik.

Galerija
Ružičkina kuća u Vukovaru, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek
Ružičkina kuća u Vukovaru, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.