Hrvatski radio

Radio Osijek

Romi u romskom naselju u Torjancima još uvijek nemaju vodu

12.09.2017.

19:15

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 22 nacionalne manjine, jedino Romska ima strateški, operativni plan i dokumente razvoja - čulo se u naselju Roma u Torjancima. Posjetio ih je saborski zastupnik Veljko Kajtazi .

Stotinjak obitelji koje već više od 70 godina žive u Torjancima u Baranji nastoje se uklopiti u život. Ide teško jer se osjećaju diskriminirano. Posla nema, škole se teško završavaju, živi se od socijalne pomoći. Neki odlaze, kako kažu,"na crno" raditi preko dana u susjednu Mađarsku. U romskom naselju u Torjancima, može se vidjeti dosta djece. Uključena su u osnovnu školu.  Lokalna samouprava već dugi niz godina obećava  kanalizaciju i vodovod, ali  do sada se nije mnogo napravilo. Odnedavno u naselju imaju i Dom, koji još nije opremljen. Nedostaje internet, a sama djeca kažu kako im je to potrebno i za školovanje. Kažu kako žele ostati upravo ovdje, i biti ravnopravni članovi zajednice. Posjetio ih je njihov saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je izjavio kako jedino romska nacionalna manjina ima svoj operativni plan. U razgovoru s nizom ministara u Vladi Hrvatske, obećano je kako će se upravo na temelju toga, položaj Roma u Hrvatskoj znatno popraviti. Kajtazi je obećao stanovnicima Torjanaca vodu, interenet i opremanje Doma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.