Hrvatski radio

Radio Osijek

Rotacije zastupnika u Saboru iz Slavonije

03.02.2016.

17:28

Autor: HRT/Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HDZ-ov saborski zastupnik Milijan Brkić zamrznuo je mandat i odlazi iz Hrvatskog sabora, a HSS je dobio drugog zastupnika pa je na korak do formiranja kluba zastupnika, odlučeno je na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

MIP se suglasio s Brkićevim zahtjevom da mu se mandat stavi u mirovanje, a u saborskim će ga klupama mijenjati Leon Žulj, koji je inače HDZ-ov gradonačelnik Valpova. 


MIP je predložio Saboru da potvrdi prestanak zastupničke dužnosti HDZ-ovu Davoru Miličeviću, a početak HSS-ovu Davoru Vlaoviću. Davor Vlaović inače je dosadašnji zamjenik župana Brodsko-posavske županije. 

Na listi Domoljubne koalicije u 5. izbornoj jedinici preostala je jedna članica HDZ-a Antonija Jozić, koja je kod javnog bilježnika potpisala izjavu da ne može obavljati zastupničku dužnost, odgovorila je predsjednica MIP-a Margareta Mađerić SDP-ovoj Gordani Sobol, koju je zanimalo je li poštovan zakon koji kaže da se prvo moraju "iscrpiti" svi kandidati sa HDZ-ove liste.

Miličević, inače gradonačelnik Županje, u Saboru je mijenjao vukovarskog župana Božu Galića. Potvrdi li Sabor tu zamjenu, HSS će dobiti drugog zastupnika, dakle treba mu još jedan da osnuje klub zastupnika.

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg već je ranije najavio da će njegova stranka, koja je na izborima osvojila samo jedan mandat, u Saboru imati klub, pri čemu se pozivao na međustranački dogovor s HDZ-om.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.